CRNA GORA Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan

Palmer: Dezinformacije o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti su provokacija, za koju je prije svega odgovorna Moskva

Vidjeli smo mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu

Avaz.ba / Glas Amerike
22.02.2020 17:45

Metju Palmer

Foto: Agencije

Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti su namjerna provokacija, za koju je prije svega odgovorna Moskva, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer). 

Sjedinjene Države, kako je istakao Palmer, zalažu se za kompromis i mirno rješenje spora u vezi sa zakonom. Američki zvaničnik u intervjuu za Glas Amerike nije komentirao odnose između Srbije i Kosova.

Glas Amerike: Crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva započele su dijalog o Zakonu o slobodi vjeroipovijesti koji je izazvao proteste u zemlji i u regionu. Šta SAD očekuju od tog dijaloga?

Palmer: Mi očekujemo da će razgovor biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj vjeri, a s ciljem da se dođe do razumijevanja o tome kako se ovaj zakon može primijeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC-a.

Glas Amerike: Hoće li SAD posredovati u dijalogu u nekom trenutku, jer obje strane za sada čvrsto ostaju pri svojim pozicijama?

Palmer: Dijalog je tek počeo, premijer Marković i mitropolit Amfilohije su se tek sastali 14., i to na Dan zaljubljenih, Svetog Valentina, to mora da je dobar znak. Nadamo se da će proces dobiti na zamahu, a mi ćemo nastaviti da držimo otvoreni kanal komunikacije sa svim stranama i da se zalažemo za kompromis i duh saradnje, dok oni rade na pronalaženju miroljubivog rješenja.

Glas Amerike: SPC tvrdi da je zakon diskriminatoran i da je cilj da se oduzme imovina Crkve, a crnogorska vlada to demantira. Vjeruju li SAD da je Zakon diskriminatoran i da mu je cilj da se oslabi utjecaj SPC-a u Crnoj Gori?

Palmer: Vidjeli smo mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu. Jako je važno da iza razumijevanja između Vlade i Crkve o tom kako će zakon biti primijenjen u praksi i šta to znači u praktičnom smislu. Nadamo se da će ovaj dijalog premijera i mitropolita dovesti do uzajamnog razumijevanja.

  • Metju Palmer
    Metju Palmer Foto: Agencije

Glas Amerike: Ali SAD ne zauzimaju nikakav stav o Zakonu i o njegovom sadržaju?

Palmer: Kako razumijemo, Zakon sam po sebi je u skladu s crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične takve zakone. Razumijemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju Vlada i Crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminira rizik od nasilja na ulicama.

Glas Amerike: Zakon je izazvao tenzije između Crne Gore i Srbije, bilo je veoma oštre retorike srbijanskih zvaničnika, kako to vidite?

Palmer: Bilo je mnogo dezinformacija o Zakonu i spora između Vlade i SPC-a. Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike. Mnogi izvještaji koje su uradile kompetentne, profesionalne i ozbiljne institucije u CG, identificirali su ogroman broj namjernih dezinformacija, lažnih vijesti emitiranih s namjerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje između Srba i Crnogoraca, kada ga ne treba gledati kao etničko pitanje. To je namjerna provokacija i smatram da odgovornost za to najviše leži na Moskvi.

Glas Amerike: Koristi li Rusija SPC za promoviranje svojih interesa i izazivanje podjela u Crnoj Gori i u regionu?

Palmer: Sigurno mislim da je to rizik. Rusi vide ovaj zakon kao ranjivu tačku koju mogu da iskoriste, kao priliku da naprave razdor između Srbije i Crne Gore, da povise tenzije. Rusija, koja odbija da prihvati realnost u Evropi poslije Hladnog rata, vidi situaciju u kojoj postoji velika napetost kao nešto nešto što je njen strateški interes na Zapadnom Balkanu, a to je suprotno od onoga što žele da vide Sjedinjene Države. Mi želimo da vidimo mir, harmoniju i saradnju u regionu, gdje zemlje sarađuju da bi prevazišle razlike. Rusi svakodnevno rade na tome da prodube i povećaju te razlike i podjele.

Komentari

NA VRH