AKTUELNO Nakon što je Beograd kupio PVO sistem "Pancir" od Rusije

Američki general se pita: Od koga se Srbija brani

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti

Avaz.ba / VOA
23.02.2020 08:25

General Fredrik Ben Hodžes

Foto: Agencije

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Fredrik Ben Hodžes (Frederick Ben Hodges) zapitao je povodom isporuke prvog dijela ruskog PVO sistema "Pancir" Srbiji, od koga Srbija smatra da se treba braniti, prenio je Glas Amerike.

- Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da se treba braniti? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji - rekao je Hodžes za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, Srbija bi na mnogo bolji način mogla ulagati dragocjena sredstva, izgrađivati infrastrukturu i otvarati radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost. "Umjesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih prijetnji iz zraka", ocijenio je on.

  • General Fredrik Ben Hodžes
    General Fredrik Ben Hodžes Foto: Agencije

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije, dodao je Glas Amerike.

Hodžes je rekao da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.

- Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po vlastitoj volji. Volio bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u osiguravanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije - podvlači Hodžes.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" iz Rusije dopremljen prvi dio sistema protuzračne odbrane "Pancir S1".

Komentari

NA VRH