CRNA GORA

Odgovor Vučiću: Srbija niti je gradila, oslobađala ni čuvala crkve u CG, pa nema potrebe ni da sada priskače

Kako je istakao, Crna Gora će te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi

Milutin Simović. Vlada CG

Avaz. ba/ Antena M

23.2.2020

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović poručuje da je stiglo neuobičajeno i brzo reagiranje predsjednika druge države na izjavu direktora Poreske uprave Crne Gore.

- To je samo još jedna potvrda direktnog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, i to od predsjednika Srbije Vučića i ne prvi put. On „velikodušno“ nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže, „da nam ne bi oduzimali svetinje“. O kojim svetinjama govori predsjednik Vučić - zapitao se Simović. 

Kako je istakao, direktor Poreske uprave jasno je saopćio da bi se u slučaju neizmirivanja dug eventualno naplatio sredstvima s računa ili od imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama.

- Ako pogledamo na primjeru Buljarice, MCP je tražila i dobila prenamjenu za 55.000 m2 zemljišta za turističko-apartmanske namjene, a samo 737 m2 za crkvu. Dakle 1,3 % za vjerske namjene, a 98,7 % za biznis - navodi Simović i dodaje da je u potpunosti saglasan s dijelom izjave Vučića da je "srpski nacionalizam pravio najviše štete i najviše problema srpskom narodu".

- Na trenutak je to djelovalo kao naučena lekcija, da nije ubrzo za tim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam – u posljednje vrijeme ponovo posebno usmjeren prema Crnoj Gori.  Poručujem predsjedniku Vučiću da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori - ističe Simović.

Kako je istakao, Crna Gora će te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. 

- A što se tiče crkava u Crnoj Gori: niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste „priskakali i uskakali“ u druge zemlje, najbolje svjedoče prazni manastiri u njima, i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru - navodi Simović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.