VAŠINGTON

SAD: Odustati od transakcija sa Rusijom koje bi mogle dovesti do sankcija

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti

Stejt department: Više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne. Agencije

Avaz.ba

25.2.2020

Pozivamo sve naše saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle dovesti do uvođenja sankcija pod Zakonom o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA), saopćeno je iz Stejt departmenta u pisanom odgovoru na pitanje "Glasa Amerike" da prokomentira isporuke prvog dijela ruskog protivzračnog raketnog sistema „Pancir S“, koji je prošle subote iz Rusije stigao u Srbiju. 

U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima smo više puta izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir - naveo je portparol Stejt department. 

Iz Evropske unije je prethodno saopćeno da je za napredak na putu eurointegracija, potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom. 

Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela - saopćio je u pisanom odgovoru "Glasu Amerike" Peter Stano, portparol visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU Žozepa Borelja (Josep Borrell). 


Peter Stano. Agencije

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema “Pancir S” Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe “Slovensko bratstvo” održane oktobra 2019. Kako je tada saopćeno dvije strane su se saglasile o kupovini ukupno šest sistema “Pancir S”.

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije.

Govoreći o novoj isporuci ruskog oružja Srbiji general potpukovnik Frederik Ben Hodžis (Ferderick Ben Hodges), bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga za "Glas Amerike" je rekao da mu nije jasna svrha koju će taj odbrambeni sistem imati u Srbiji.

- Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji - izjavio je Hodžis u subotu za "Glas Amerike". 


Metju Palmer. Agencije

Srbija, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, održava bliske odnose sa Rusijom, državom koja je na meti međunarodnih sankcija zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim i uloge koju ima u proruskoj pobuni na istoku Ukrajine.

Istovremeno je aktivna članica Partnerstva za mir (programa vojne saradnje pod okriljem NATO-a) i potpisnica Sporazuma o vojnoj saradnji Srbije i Rusije iz 2013. godine.

Zbog sve češćih nabavki naoružanja iz Rusije, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer) izrazio je 2019. zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji.

Zvančnici Evropske unije, ali i brojni izvještaji Evropske komisije (dokumenti u kojima se procjenjuje napredak i kvalitet reformi države na putu ka članstvu u EU) ukazivali su na potrebu da Srbija u većoj mjeri svoje vanjskopolitičke prioritete usklađuje sa politikom EU.

Osim sa Rusijom, Srbija bliske političke i ekonomske veze razvija i sa Kinom.

Također, Ruska federacija rukovodstvu Srbije pruža podršku u vezi sa vanjskopolitičkim pitanjima poput spora koji ima sa Kosovom, nekadašnjom pokrajinom koja je prije dvanaest godina proglasila nezavisnost. Beograd i Priština vode pregovore uz posredstvo Evropske unije, koji su blokirani od novembra 2018.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.