CRNA GORA

Darmanović: Integracija zapadnog Balkana strateški cilj

Sastanku u proširenom formatu prisustvovali su i komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, kao i ministri vanjskih poslova i predstavnici Hrvatske, Slovenije i Austrije

Srđan Darmanović. Agencije

Srna

27.2.2020

Integracija zapadnog Balkana strateški je cilj i prioritet EU, rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, koji je danas u Pragu učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe i regiona. 

Sastanku u proširenom formatu prisustvovali su i komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi), kao i ministri vanjskih poslova i predstavnici Hrvatske, Slovenije i Austrije.


Oliver Verhalj. Agencije

Ministar vanjskih poslova Češke Tomaš Petriček rekao je da je vanjskopolitički cilj te zemlje integracija zapadnog Balkana.

- Naše predsjedavanje V4 će dati dodatan doprinos u tom pravcu. Nema prostora za daljnja odgađanja, proširenje je ključ za kreiranje sigurnog regiona i Evrope - naglasio je Petriček.

Varhelji je poseban akcent stavio na podršku EU i Varšavske grupe politici proširenja.

- Konačno integriranje zapadnog Balkana u EU je naš prioritet, ali i geostrateški i geopolitički interes - rekao je Varhelji.

On je ponovio podršku Komisije EU za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u martu, ističući da je to zahtjevan proces, ali da nova metodologija pregovora treba da pomogne bržoj i kvalitetnijoj integraciji.

Učesnici sastanka pozdravili su prioritete predsjedavanja Češke ovom regionalnom organizacijom, među kojima je saradnja i podrška regionu na evroatlantskom putu.

Potvrđeno je da je ključ stabilnosti zapadnog Balkana u nedvosmislenoj podršci regionu od evropskih partnera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.