SJEVERNA MAKEDONIJA

Potpisana makedonsko-albanska koalicija: Zaev zajedno s pokretom Besa izlazi na izbore

Naše društvo se mijenja nabolje, poručio je Zaev

Zaev i Kasami. Agencije

Avaz.ba

29.2.2020

Socijaldemokratska stranka Makedonije i pokret Besa potpisali su u Skoplju deklaraciju o zajedničkom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima, čime je stvorena prva makedonsko-albanska predizborna koalicija od osamostaljenja te države.

Lideri dvije stranke Zoran Zaev i Bilal Kasami potpisali su sporazum ispod zastava Sjeverne Makedonije, Albanije, Evropske unije i NATO, čime su pokazali da imaju zajedničke političke i strateške ciljeve.

- Naše društvo se mijenja nabolje. Vrijeme podjela odlazi u historiju, a poražen je i jednonacionalni koncept političkih stranaka - rekao je Zaev poslije potpisivanja sporazuma.


Zaev i Kasami. Agencije

Sporazum SDSM i pokreta Besa, suštinski, predstavlja potvrdu izbornih rezultata iz 2016. godine kada je više desetina hiljada Albanaca glasalo za stranku Zorana Zaeva, što se kasnije pokazalo ključnim prilikom formiranja većine u Sobranju.

- Ovo danas je poseban čin, ovo je historija. Naša vizija je Sjeverna Makedonija, ekonomski snažna i stabilna država, članice EU i NATO - rekao je Zaev.

Prvi put u historiji Albanci grade istinsko partnerstvo s vladajućom strankom, i to kao ravnopravni partneri koji će zajednički donositi odluke o budućnosti zemlje, poručio je lider pokreta Besa.

Zaev je rekao i da očekuje uvjerljivu pobjedu na vanrednim izborima 12. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.