MJERE OPREZA

Crna Gora suspendirala letove prema sjeveru Italije

Zbog koronavirusa

Obustavljanje letova zbog koronavirusa. Arhiv

Avaz.ba / Fena

29.2.2020

Crnogorske zdravstvene vlasti od subote su, radi sprečavanja širenja koronavirusa, privremeno zabranile letove iz Crne Gore prema sjeveru Italije. 

- Zbog trenutne epidemiološke situacije koja vlada na sjeveru Italije ministarstvo zdravstva je donijelo odluku o privremenoj zabrani putovanja iz Crne Gore prema sjeveru Italije i obrnuto. Naredba se donosi radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u Crnu Goru, suzbijanja i prenošenja u druge zemlje - saopćeno je iz ministarstva. 

Radi se o letovima za Bolonju i Milano za koje iz podgoričke zračne luke redovno lete dvije niskobudžetne kompanije ''WizzAir'' i ''Ryanair''. Navodi se da se radi o preventivnoj mjeri koja je donesena na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koje je procijenilo da zrakoplovima iz Bolonje i Milana "dolazi veliki broj putnika i mogućnost unosa virusa u Crnu Goru je velika“. Iz Crne Gore prema Italiji prometuju četiri kompanije: ''Montenegro Airlines'', ''AlItalia'', ''WizzAir'' i ''Ryanair'', koje lete prema Milanu, Bolonji i Rimu.  

Letovi prema italijanskoj prijestonici, kako je saopćeno, nisu suspendirani, ali se putnici koji doputuju u Crnu Goru iz Rima stavljaju pod zdravstveni nadzor, prije svega zbog vezanih letova s drugim evropskim centrima. 

- Molimo putnike koji putuju iz pravca Milana, konekcijama preko Rima, Budimpešte ili Tirane, da se obavezno jave graničnoj policiji ili sanitarnoj inspekciji da ih se stavi pod zdravstveni nadzor - apelirala je glavna sanitarna inspektorica Crne Gore Višnja Orban. 

Aviokompanija ''WizzAir'' saopćila je da su letovi za Milano prekinuti do 2. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.