SASTANAK

Milanović: Čuo sam se sa premijerom, sazvat ćemo Vijeće za nacionalnu sigurnost

Ovo što gledamo je, kako je kazao, politička borba i manipuliranje ljudima

Zoran Milanović. Agencije

Avaz.ba

2.3.2020

Mali broj migranata uspjet će se probiti do Evrope, a tenzije po tom pitanju smirit će se u narednim danima, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nakon susreta s austrijskim kolegom Aleksanderom fon der Belenom (Alexander Van der Bellen).

Upravo zbog onoga što smo kao Evropa prošli prije nepunih pet godina i onoga što je učinjeno u međuvremenu, nemoguće je da se ponovi takav izbjeglički val, naprosto je fizički nemoguće - rekao je Milanović u Beču referirajući se na 2015. godinu, kada je u Evropu s Bliskog istoka stiglo više od milion ljudi. 

Ovo što gledamo je, kako je kazao, politička borba i manipuliranje ljudima. On smatra da će se mali broj ljudi probiti kroz barijere te da će se tenzije za nekoliko dana smiriti.  


 

Milanović i Fon der Balen. Agencije

- Ja ću svaki put kad govorim voditi računa o tome da se o tim ljudima, čak i onda kad se njima manipulira, govori, prije svega, kao o ljudskim bićima. To su ljudske sudbine - dodao je hrvatski predsjednik koji je 2015., u vrijeme izbjegličke krize, bio na funkciji premijera.

Milanović ocjenjuje kako su se u tom razdoblju "neke lekcije morale usvojiti" te da danas, naprosto, ne odgovara istini da su migranti koji su trenutno u Turskoj, životno ugroženi, a ističe da su pravila međunarodnog humanitarnog prava ipak pravila.

- Čuo sam se sa premijerom, on i ministar unutrašnjih poslova ići će u Grčku. Sazvat ćemo ovih dana Vijeće za nacionalnu sigurnost radi svih odluka koje treba potencijalno donijeti. Moja procjena je da nije ništa slično onome iz 2015., ali moramo biti pripremljeni - rekao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.