REGION

Tači nakon sastanka s Vučićem: Konačni dogovor je blizu, bio je to sastanak na nivou dvije države

Istakao je da su imali konstruktivan razgovor "bez nečeg posebnog", te da je bilo riječi o neophodnosti za mirovno rješenje

Tači i Vučić. Agencije

RSE / Avaz.ba

3.3.2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je za Radio Slobodna Evropa da je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bijeloj kući u Vašingtonu bio korektan.

Istakao je da su imali konstruktivan razgovor "bez nečeg posebnog", te da je bilo riječi o "neophodnosti za mirovno rješenje pitanja između Kosova i Srbije, o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma, a pokazana je dobra volja da stvari idu naprijed u interesu dvije države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avio i željezničkoj liniji, o autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla biti od zajedničkog interesa više u ekonomskom nego u političkom smislu".


Dobrosusjedski odnosi

- To je bio sastanak dobre volje u angažovanjima SAD da se pitanja između Kosova i Srbije, o pitanju dobrosusjedskih odnosa, okončaju jednom zauvijek - kazao je Tači.

Kraj dijaloga mora da se desi što prije moguće jednim konačnim sporazumom, koji podrazumijeva recipročno priznanje, ni manje ni više od toga, pod aktuelnim teritorijalnim integritetom, poručio je on.

- Cijeli taj proces će pomoći ubrzanju Kosova u NATO i EU, kao i članstvo Kosova u UN-u. Nemamo vremena za gubljenje i naravno da moramo da radimo usko sa našim partnerima. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom sa dvjema osobama čije zemlje nisu priznale nezavisnost, Španija i Slovačka. Sada imamo ponudu iz Vašingtona i trebamo da idemo naprijed - kazao je Tači za RSE.


Tači i Vučić. Agencije

Na pitanje koja je to ponuda Vašingtona, on je kazao da je SAD priznao Kosovo kao nezavisnu državu, da se sa Sjedinjenim Državama radilo na oslobađanju i nezavisnosti Kosova, a da je "ponuda SAD mir, stabilnost, razvoj i integracija u NATO i EU".

Kako je dodao, ovaj sastanak je sazvao specijalni izaslanik američkog predsjednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela (Richard Grenell), a prisutan je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brajan (O'Brian).

Predsjednik Kosova je rekao i da na sastanku u Bijeloj kući nije bilo riječi o specifičnim pitanjima, te ponovio da je to bio sastanak dobre volje orijentiran prema mirovnoj i normalnoj budućnosti između dvije zemlje i dva naroda, time što su obje strane ocijenile "rukovodeću ulogu SAD i predsjednika Donalda Trampa (Trump), te dinamiku i vodstvo ambasadora Grenela".

- Nadam se da će u sljedećim etapama biti orijentacija kada je u pitanju supstanca, ali i vremenski rokovi. Ono što sada mogu da kažem jeste da je sastanak bio sastanak dobre volje, simbol slanja poruke mira za Kosovo, Srbiju i zapadni Balkan te posvećenosti američke odlučnosti da vodi ovaj osjetljiv proces u cilju mira za cijeli zapadni Balkan - kazao je Tači.


Posvećenost SAD

On je dodao da ovaj sastanak još jednom potvrđuje posvećenost i podršku SAD Kosovu, posvećenost predsjednika Trampa da pokrene pitanja naprijed jednom novom dinamikom.

- SAD su nada, optimizam i vjera za građane i institucije Kosova. Stoga, treba da krenemo naprijed, rame uz rame, poštujući u potpunosti savjete SAD - kazao je Tači.

Dodao je da je Kosovo nezavisnost steklo uz koordinaciju i radom sa Vašingtonom.

- Ne vjerujem da će neko iz političkog spektra, institucionalnog ili građani to dovesti u pitanje - dodao je Tači u razgovoru za RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.