ZAGREB

Unutrašnji dijalog ubrzao bi put ka Evropskoj uniji

Zaključeno je da situacija na granici Grčke traži koordiniran odgovor država članica EU

Krišto, Petrović. PSBiH

Avaz.ba

3.3.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Obren Petrović učestvuju u radu Međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije (EU), koja je danas počela u Zagrebu.

Unutrašnji dijalog na osnovu međusobnog uvažavanja ubrzao bi put BiH ka EU i bio bi dobra poruka iz BiH, saglasni su učesnici konferencije. 

U raspravi o proširenju EU izraženo je veliko interesiranje za aktuelnu situaciju u BiH, posebno u vezi s aktivnostima pripreme Izbornog zakona, stanjem ravnopravnosti i poštovanja ustavne konstitutivnosti naroda u BiH, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Tokom izlaganja i rasprava posebno je naglašena potreba veće vidljivosti i uloge nacionalnih parlamenata, daljnje izgradnje EU i Evrope kao prostora za slobodno i bezbrižno življenje.



Krišto, Petrović. PSBiH

Naglašeno je da nastavak politike proširenja potvrđuje vjerodostojnost EU i snažno je podržan proces otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Izražena je zabrinutost zbog situacije u Siriji i Libiji, kao i novog vala izbjeglica koji se približava granicama Evrope, o čemu je posebno razgovarano.

Zaključeno je da situacija na granici Grčke traži koordiniran odgovor država članica EU. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.