ZAGREB Međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici

Unutrašnji dijalog ubrzao bi put ka Evropskoj uniji

Zaključeno je da situacija na granici Grčke traži koordiniran odgovor država članica EU

Avaz.ba
03.03.2020 17:10

Krišto, Petrović

Foto: PSBiH

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Obren Petrović učestvuju u radu Međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije (EU), koja je danas počela u Zagrebu.

Unutrašnji dijalog na osnovu međusobnog uvažavanja ubrzao bi put BiH ka EU i bio bi dobra poruka iz BiH, saglasni su učesnici konferencije. 

U raspravi o proširenju EU izraženo je veliko interesiranje za aktuelnu situaciju u BiH, posebno u vezi s aktivnostima pripreme Izbornog zakona, stanjem ravnopravnosti i poštovanja ustavne konstitutivnosti naroda u BiH, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Tokom izlaganja i rasprava posebno je naglašena potreba veće vidljivosti i uloge nacionalnih parlamenata, daljnje izgradnje EU i Evrope kao prostora za slobodno i bezbrižno življenje.

  • Krišto, Petrović
    Krišto, Petrović Foto: PSBiH

Naglašeno je da nastavak politike proširenja potvrđuje vjerodostojnost EU i snažno je podržan proces otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Izražena je zabrinutost zbog situacije u Siriji i Libiji, kao i novog vala izbjeglica koji se približava granicama Evrope, o čemu je posebno razgovarano.

Zaključeno je da situacija na granici Grčke traži koordiniran odgovor država članica EU. 

Komentari

NA VRH