MIGRANTSKA KRIZA

Hrvatska vojska spremna braniti granicu

U skladu sa sadašnjim odredbama zakona, HV može pružiti ekstenzivnu logističku podršku

Vojska ima operativne planove. Avaz

Avaz.ba

4.3.2020

Novi načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske, viceadmiral Robert Hranj rekao je jučer, vezano za moguće slanje Hrvatske vojske na granicu zbog migrantske krize, kako je vojska spremna za pomoć policiji i može pružiti logističku podršku.

U skladu sa sadašnjim odredbama zakona HV može pružiti ekstenzivnu logističku podršku - transporta, medicinske evakuacije, izgradnje kampova, medicinsku, veterinarsku i inžinjersku podršku, rekao je gostujući u ''Temi dana'' HTV-a.

- Vojska ima operativne planove i namjenski organizirane snage koje bi se po odluci aktivirale u prigraničnim područjima, istok, centar, sjever, more i u zraku. U prvoj fazi bit će spremno 2.500 vojnika, a mogu se mobilizirati i više ovisno o odluci političkih struktura - istaknuo je viceadmiral Hranj, koji je ranije preuzeo dužnost na svečanosti u Ministarstvu odbrane.

U maju prve ponude za letjelice

Glede nabave borbenih aviona, što je politička odluka, rekao je kako smatra da Hrvatskoj treba višenamjenski borbenih aviona. 

Na pitanje trebaju li novi ili rabljeni avioni, načelnik GS OSRH kazao je kako je najbitnije nakon analize odabrati najbolju opciju u odnosu na kvalitet i cijenu.

- Prve službene ponude trebale bi doći 7. maja. Mi bismo ih analizirali iduća dva mjeseca. Ponuđačima bismo dali priliku da poprave ponude i u martu donijeli konačnu preporuku. Sredinom godine, odnosno u 9. mjesecu, mogla bi se donijeti odluka u kojemu smjeru ići - kazao je Hranj.

Robert Hranj. Boris Ščitar / PIXSELL

Načelnik GS OSRH, viceadmiral Hranj, dosadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM), komentirao je i ulaganja u mornaricu. 

- Sve u skladu s resursima. Morat ćemo završiti proces uvođenja pet ophodnih brodova. Slijedi nabavka dva broda za protuminske aktivnosti, čišćenje mora od mina. Potom, u idućih 12 godina planiramo izgraditi veći ophodni brod, od oko 90 metara. Bio bi to najveći ratni brod za borbeno djelovanje - rekao je Hranj.

Dodao je kako su nakon prvih testiranja prototipa dobili izvanredan brod, dosad najbolji brod u HRM-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.