REGION

Tači: Amerikanci obećali stotine miliona dolara pomoći, ovo je historijski uspjeh

Posvećenost naših američkih prijatelja Kosovu i postizanju konačnog sporazuma vodi miru za Kosovo i Srbiju

Vučić i Tači. Agencije

Avaz.ba

4.3.2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je da je njegov susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u okviru višednevne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, važan za postizanje sporazuma i da predstavlja - "historijski uspjeh". On je dodao da su mu Amerikanci obećali stotine miliona dolara nakon postizanja sporazuma s Beogradom.

Govoreći hronološki o sastancima koje je imao u Bijeloj kući, Tači je rekao da se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastao uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell), a prisutan je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brajen (O'Brienom).

- Ovaj sastanak je važan iz više razloga, jer označava snažan povratak SAD u procesu traženja konačnog rješenja za sporazum između Kosova i Srbije. Vašington bi u tome preuzeo ključnu ulogu - rekao je Tači, javila je televizija Klan Kosova.


Vučić i Tači. Agencije

To je, kazao je, historijski uspjeh.

- Sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana - rekao je Tači.

Dodao je da je susretom s Vučićem u Bijeloj kući povećana vjerovatnoća da se to zaista može dogoditi.

- Posvećenost naših američkih prijatelja Kosovu i postizanju konačnog sporazuma vodi miru za Kosovo i Srbiju, a okončanje procesa dijaloga i mogućnost da Srbija prizna Kosovu članstvo u Ujedinjenim narodima i otvaranje sigurne perspektive da Kosovo što prije postane član NATO-a - rekao je, između ostalog, Tači.

On je kazao da je u Pentagonu dobio punu podršku za tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku, kao preduvjet za članstvo u NATO-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.