STAVOVI Episkop Dizeldorfa i Njemačke

Grigorije: Ono što se dešava u Crnoj Gori može se desiti i u Srbiji i BiH

Vlast u Srbiji je shvatila da ''raja koja je nikla k'o iz zemlje trava'' može i njima da se dogodi

Avaz.ba

Vladika Grigorije

Foto: Arhiv


Episkop Dizeldorfa i Njemačke Grigorije izjavio je da mu se čini da uslovi za normalne izbore u Srbiji ne postoje i da mu se argumenti koji iznosi opozicija u pravcu bojkota čine logičnim. 

- Bio sam jesenas ovdje i mogu slobodno reći da odavno nisam vidio tako lijepu, a tako zapuštenu zemlju kao što je Srbija. Budući da sam potekao s planine, znam šta znači kada je njiva uzorana, a livada pokošena - rekao je vladika Grigorije, u intervjuu za Blic, na pitanje na šta mu liči Srbija u osvit izbora.

Dostojanstvo naroda

Govoreći o protestima u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, on je rekao da "niko, ko je iole pratio situaciju, nije bio toliko slijep da ne primijeti kako je ispočetka vlast u Srbiji bila direktno na strani (predsjednika Crne Gore Mile) Đukanovića".

- Insistirano je na nemiješanju, uz naglasak na tome da je to stvar države Crne Gore i slično. Bilo je jasno da se ime moćnog političara Mile Đukanovića ne smije pomenuti i nije ga pomenuo niko iz vladajuće strukture - rekao je vladika Grigorije. 

Međutim, kako je dodao, "u nastavku zbivanja, pošto su rasle litije, a s njima i dostojanstvo naroda, došlo je do preumljenja" i "sada nema napada na Đukanovića, ali nema ni napada na mitropolita Amfilohija i na Crkvu i litije".

- To se očigledno vlasti u Srbiji ne bi isplatilo jer bi je isuviše mnogo košalo. Vlast u Srbiji je shvatila da 'raja koja je nikla k'o iz zemlje trava' može i njima da se dogodi - i ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji... - rekao je vladika Grigorije, napominjući kako nije moguće zatrati ljudsku slobodu.

Pogreššan intervju

- To je očigledan znak da se završava jedna epoha. I to nije samo epoha Đukanovića, to je epoha i Josipa Broza, ako hoćete, i epoha kralja Nikole. Završava se epoha autokratskih vladavina, koje traju po 30, 50, 60 godina i koje su naš narod unazadile i unesrećile - rekao je vladika Grigorije, prenosi Beta.

Inače, intervju vladike Grigorija Blicu trebalo je da bude objavljen u nedjelju, ali je umjesto toga objavljena reportaža moskovskog metroa u čijem je lidu, međutim, "ostao" intervju sa vladikom.

Vladika Grigorije rekao je tada za list Danas da sumnja da je njegov intervju Blicu, koji je trebalo da bude objavljen u nedjelju, povučen greškom i poručio da neće dozvoliti naknadno objavljivanje.

Redakcija Blica je, odgovarajući na pitanje lista Danas o skidanju tog intervjua u posljednjem trenutku, saopćila da je došlo do nesporazuma i da ću intervju sa vladikom izaći u ponedjeljak 2. marta, u sklopu ekskluzivnog sadržaja i novog projekta koji ta redakcija tada pokreće.

NA VRH

Podijeli članak na