REGION

Vučić: Nadam se da će Priština povući takse zbog pritiska SAD

Srbija ima sjajan odnos s Rusijom, želi saradnju sa SAD, ali će nastaviti put ka EU

Vučić u SAD. Instagram

Srna

5.3.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će Priština povući takse na robu iz centralne Srbije i da će se to desiti zbog pritiska SAD.

- Bez toga nikada ih ne bi ukinuli. Smatram da je najvažnije da uspostavimo, kao što smo razgovarali s američkom stranom, letove između Beograda i Prištine i fokusiramo se na sve što smo već postigli kroz pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU - rekao je Vučić za američki časopis "Foreign Policy".

On je dodao da je neophodan dijalog da bi se došlo do rješenja.


Vučić u SAD. Instagram

Kritike EU

- Neophodno je da se vratimo na one pozicije koje su bile prije taksi. Mislim da je to veoma logično. Razumijem potrebu za realnim dijalogom i razumijem potrebu za rešenjem problema, što za mene nije lako reći, jer ako pitate većinu građana Srbije, oni bi preferirali zamrznuti konflikt. Ja ne pripadam toj velikoj većini - dodao je Vučić.

Na konstataciju da se EU suočila s kritikama eksperata i bivših evropskih zvaničnika zbog toga što se nisu dovoljno fokusirali na zapadni Balkan, Vučić je rekao da je potpuno posvećen da zajedno s njima radi na pronalaženju mogućeg rješenja, što neće biti lako dostižno.


Odnos s Rusijom

On je naglasio da bi zapadni partneri trebalo da rade zajedno u svemu ovome, da ne mogu biti dva pregovaračka procesa, jedan s Hašimom Tačijem u Vašingtonu i drugi s Albinom Kurtijem u Briselu. 

Na pitanje kako planira da uravnoteži odnos s Rusijom, EU i SAD, Vučić je rekao da se ne radi o uravnoteženju, da Srbija ima sjajan odnos s Rusijom, da želi saradnju sa SAD, ali i da će nastaviti put ka EU.

Vučić je rekao da Srbija ne može da potkopava ono što su za nju učinile Kina i Rusija, kao i da želi da vidi više američkog angažiranja i ulaganja u regionu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.