PODGORICA

U Crnoj Gori zbog koronavirusa 382 osobe pod nadzorom

Sve osobe trebaju se pridržavati jednostavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene

Posebnu pažnju treba obratiti tokom putovanja u inozemstvo. Ilustracija

Avaz.ba

5.3.2020

U Crnoj Gori se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog koronavirusa nalaze 382 osobe, a od toga broja Institutu za javno zdravlje javlja se 267 osoba. 

Iz Instituta je saopćeno da su sve osobe dobrog općeg stanja i da ne pokazuju simptome respiratornih infekcija, kao i da zdravstveni nadzor ne podrazumijeva ograničenje kretanja, pa su osobe pod nadzorom slobodne da putuju unutar i izvan Crne Gore.

Pravilo za prevenciju obolijevanja od novog koronavirusa je jednostavno. Potrebno je zaštititi sebe i druge tako što će se pridržavati smjernica i uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje - navedeno je u saopćenju.  


U Crnoj Gori se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog koronavirusa nalaze 382 osobe. Ilustracija

Iz Instituta su dodali da posebnu pažnju treba obratiti tokom putovanja u inozemstvo.

- Sve osobe trebaju se pridržavati jednostavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene koja su istovremeno i mjere prevencije obolijevanja od gripe i niza drugih respiratornih bolesti - istakli su iz Instituta za javno zdravlje.

U saopćenju se navodi da je bitno da se svi informiraju iz validnih i pouzdanih izvora kako bi se spriječile glasine i neprovjerene informacije.

Iz Instituta su objasnili da je zdravstveno-sanitarni nadzor osnova ranog otkrivanja simptoma kod osoba koje su tokom 14 dana prije dolaska u Crnu Goru boravile na pogođenim područjima.

Osobama koje dođu s područja pogođenih virusom, odnosno iz Kine, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana i Italije i drugih država u kojima je registriran veći broj oboljelih savjetovano je da na graničnom prijelazu to prijave policiji radi daljeg postupka u vezi s provođenjem zdravstveno-sanitarnog nadzora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.