HRVATSKA

Zoran Milanović uklonio biste sa Pantovčaka

Na Pantovčaku su bile biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te Franje Tuđmana

Zoran Milanović. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

9.3.2020

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović maknuo je sve biste s Pantovčaka, potvrdio je za hrvatske medije portparol Ureda predsjednika, Nikola Jelić. 

Kako je potvrdio Jelić, na Pantovčaku više nema izloženih bisti. Milanović ih je uklonio prošle sedmice. Na Pantovčaku su bile biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te Franje Tuđmana.


Zoran Milanović. Arhiv

Prethodno je tamo bila i bista Josipa Broza Tita, ali nju je uklonila prošla predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Tokom predsjedničke kampanje se raspravljalo o tome treba li na Pantovčak bistu vratiti ili ne, a Milanović je svojevremeno poručio kako je bistama mjesto u muzeju, a ne u uredu.

Jelić je poručio kako se za sve biste osim jedne traže muzeji ili druge institucije kojima bi se biste ustupile. Titova bista koju je iz Pantovčaka uklonila Kolinda Grabar Kitarović je već našla svoje mjesto u Kumrovcu. Ostale biste, dok im se ne nađe muzej ili slična kulturna ustanova bit će spremljene u podrumu na Pantovčaku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.