PANDEMIJA

Kosovo zatvara svoje granice za strane državljane

Zatvaraju se kopnene granice, prekid saobraćaja i letova

Koronavirus se širi. Ilustracija

Avaz.ba

13.3.2020

Kosovo zatvara svoje granice za strane državljane, odlučeno je u novim mjerama koje je vlada preduzela u pokušaju širenja koronavirusa, poslije dva potvrđena slučaja. 

Samim tim javni prijevoz i avionske usluge će također biti obustavljene. Nakon sastanka kosovske vlade u petak navečer, usvojene su brojne dodatne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa nakon što su dvije osobe danas potvrđene kao pozitivne na virus. Mjere koje su usvojene podrazumijevaju obustavu javnog prevoza i zatvaranje kafića, barova i restorana, dok će svi letovi osim onih koje organizira vojska ili se radi o dostavama zaliha pomoći biti obustavljeni 16. marta.

Kosovske kopnene granice također će biti zatvorene za sve građane koji nisu kosovski, a stanovnici Kosova će se podvrgavati medicinskim pregledima i uputama da se nalaze u karanteni 15 dana nakon dolaska. Ulazak i izlazak iz gradova Kline i Viti također je zabranjen nakon što su stanovnici ove dvije općine u petak popodne testirali pozitivnim na korona virus.

Potvrđena dva slučaja. Ilustracija

Prekidaju se sve kulturne, sportske i omladinske aktivnosti na Kosovu. Premijer je građane pozvao da izbjegavaju mjesta gdje ima okupljanja ljudi i da se pridržavaju preporuka u vezi zaštite od koronavirusa koje je izdao Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova.

- Zajedno s dva zamjenika premijera i ministrima maksimalno smo anagažovani da pripreme budu pune kako bi imali što manje građana zaraženih od virusa COVIT-19, da kroz samoizolaciju, higijenu i osvješćivanje spriječimo širenje tog virusa - kazao je Kurti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.