ODLUKA

Albanija zabranila korištenje privatnih vozila, apel građanima da ostanu kući

Putevi od Tirane do Drača i ostalih djelova zemlje bit će zatvoreni

Edi Rama. Agencije

Avaz.ba

14.3.2020

Albanije je zabranila korištenje privatnih vozila, zatvorit će mnoge ustanove, a građanima apeliraju da ostanu kod kuće. 

Ova odluka sutra stupa na snagu.

Zbog koronavirusa bit će zabranjena upotreba svih privatnih vozila u osam albanskih gradova. Saobraćaće jedino državna, teretna i ambulantna vozila. Zabrana se odnosi na period od petka u 6 sati ujutro do nedjelje u ponoć.

Putevi od Tirane do Drača i ostalih djelova zemlje bit će zatvoreni.

Premijer Albanije Edi Rama saopćio je da zabrana može biti produžena i nakon nedjelje.

- Ove ekstremne mjere koje ograničavaju slobodu kretanja neophodne su zbog zaštite svih građana i porodica, ali i Albanije od agresivne eskalacije virusa korona koji napada naše najvoljenije - izjavio je Rama. 


Edi Rama. Agencije

On je kazao da će virus napasti mnoge građane i da će oko 80 posto zaraženih biti bez simptoma bolesti.

- To znači da bilo ko od nas može biti nosilac, čak iako nemamo simptome mi smo odgovorni za zaštitu starijih i bolesnih osoba koje nas okružuju, jer ukoliko im prenesemo virus "poklonit ćemo" im mnogo problema. Od onih koji imaju simptome mali broj će biti bolestan u toj mjeri da će im biti potrebna hospitalizacija jer će osjećati simptome običnog gripa. Većina onih koji završe u bolnici bude izliječena ali niko ne smije potcijeniti malu vjerovatnoću da oni ili njihovi najbliži mogu izgubiti život - rekao je Rama.

Državni organi u Tirani i Draču neće raditi sutra. Zaposleni na aerodromima i u državnim institucijama moraju poslati svoje podatke policiji kako bi im bila osigurana hrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.