PANDEMIJA

Dvojica volontera Crvenog križa zaražena koronavirusom u Sloveniji

Volonteri, navodno, zaraženi tokom obuke

Testovi potvrdili prisustvo virusa. Ilustracija

Avaz.ba

16.3.2020

Dva dobrovoljca Crvenog križa sa područja Postojne i Pivke na zapadu Slovenije zaražena su koronavirusom i sada su u izolaciji, ali su virus u svojoj sredini prenijeli na još nekoliko osoba, prenose slovenski mediji o pandemiji opasne bolesti.

U regionalnom kriznom štabu Civilne zaštite potvrđeno je da su dvojica sinoć dobila potvrdu kako su njihovi testovi pozitivni na koronavirus, ali se isključuje mogućnost da je do zaraze došlo krajem sedmice, kada su sudjelovali u ekipi prve pomoći koja je, zajedno s policijom, nadzirala granične prijelaze s Italijom Fernetiči i Krvavi potok, objavila je Slovenska televizija.




Testovi potvrdili prisustvo virusa. Ilustracija

Iz istog žarišta došlo je do zaraze još nekoliko ljudi, a u Postojni je do sada zabilježeno ukupno deset osoba inficiranih koronavirusom. U regionalnom štabu navode da prilikom rada dvojice dobrovoljaca, koji su mjerili temperaturu putnicima iz Italije pri ulasku u Sloveniju, "nije bilo kontakta koža na kožu", jer su imali adekvatnu zaštitnu opremu, koja onemogućava prijelaz virusa, a direktor Civilne zaštite za cijelu Sloveniju Srečko Šestan kaže da su se, vjerojatno, zarazili na drugom mjestu, prije sedam dana kad su obavljali obuku.

Za večeras je najavljena nova sjednica državnog Vijeća za nacionalnu sigurnost o pitanju epidemije koronavirusa, a novi podaci o broju testova i broju zaraženih još nisu ažurirani pa vrijedi jučerašnji službeni podatak o 219 zaraženih nakon više od 5.000 testova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.