REGIONALNA SARADNJA Održana videokonferencija

Bregu: Uspostaviti zelene koridore unutar regiona i s EU

Sastanak predstavnika šest vlada zapadnog Balkana

Fena /Avaz.ba

Bergu: Saradnja je ključna

Foto: Ilustracija


Vijeće za regionalnu saradnju organiziralo je videokonferenciju sa predstavnicima šest vlada zapadnog Balkana, Evropske unije i drugih regionalnih aktera o zajedničkim aktivnostima na ublažavanju posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom, na kojoj je istaknuto kako je od ključne važnosti da se uspostave zeleni koridori unutar regiona, kao i s Evropskom unijom. 

- Ovo su dani kada se stvari mijenjaju iz minute u minutu kako na nivou EU, tako i na nivou regiona, pri čemu su vrijeme, razmjena informacija i koordinacija od suštinskog značaja. Saradnja je ključna za efikasnu borbu protiv pandemije i od presudne je važnosti da koridori prema regionu budu otvoreni, prvenstveno radi snabdijevanja lijekovima, medicinskom opremom i hranom. Imamo odgovornost da hitno djelujemo i damo ključan doprinos osiguravanju kontinuiteta privredne djelatnosti, očuvanju rada lanaca snabdijevanja i sprečavanju pogoršanja socijalnih i ekonomskih problema s kojima se naš region već suočava - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Sastanak predstavnika

Učesnici sastanka, među kojima su bili predstavnici vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Evropske unije (EU), Transportne zajednice i Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) predstavili su situaciju u svojim ekonomijama, odnosno poljima rada i buduće planove, pri čemu su svi akteri iz regiona naglasili da je od ključne važnosti da se uspostave zeleni koridori unutar regiona, kao i s EU, saopćili su iz SCC-a.

- Vijeće za regionalnu saradnju spremno je da na ovaj način nastavi olakšavati razmjenu informacija među svim relevantnim akterima te da uključi i sve učesnike naše organizacije iz jugoistočne Evrope i susjednih zemalja, uz redovnu komunikaciju radi provjere situacije na terenu i sagledavanja mogućnosti za njeno rješavanje. Kako je dogovoreno, naš sljedeći korak je priprema zajedničkih zaključaka kako bi se regionu omogućilo da radi na uspostavljanju zelenog koridora kako bi se osigurao nesmetan protok roba unutar regiona, kao i izvan njega - utvrdila je Bregu.

Zaštita zdravlja

Kako je istaknula, to će se temeljiti na principima osiguravanja ekonomskog kontinuiteta, izbjegavanja prekida isporuke roba i osnovnih usluga na cijelom zapadnom Balkanu i izvan njega radi zaštite zdravlja i života građana.

Bregu je dodala da će region od EU zatražiti i da se neiskorištena sredstva iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) dodijele za moguće hitne zahtjeve iz regiona.

Današnji sastanak putem interneta dio je regionalnog odgovora na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, koja prvenstveno predstavlja rizik po zdravlje građana, ali uzrokuje i značajne ekonomske gubitke zbog zatvaranja zemalja, navodi se u saopćenju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na