SRBIJA

Brnabić: Za kršenje izolacije kazna i do 12 godina zatvora

Od ključne važnosti da usporimo širenje virusa

Premijerka Srbija Ana Brnabić. Avaz

Avaz.ba

18.3.2020

Za one povratnike iz inostranstva koji prekrše mjeru samoizolacije i kreću se suprotno mjerama, Ministarstvo pravde je obezbijedilo tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smještaj lica do daljeg. Ukoliko ih u kontroli uhvatimo, oni će biti u ovim objektima. Ako takvo lice zarazi druga lica i naruši im zdravlje može mu se izreći kazna od jedne od osam godina, ako zarazi lice i dođe do smrti, onda je kazna od dvije do 12 godina zatvora, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Od sutra otvaramo karantin u Moroviću sa 500 ležajeva, neka lica koja prelaze granicu i ulaze u Srbiju a nemju boravište ovdje ili ne mogu da dokažu da ga imaju, oni će biti upućeni u kamp u Moroviću. Nije tužakanje, ovo je od ključne važnosti da usporimo širenje virusa, da pritisak na zdravstvene ustanove bude što manji - rekla je Brnabić. 

Ona je rekla da je problem što ljudi iz inostranstva, i pored svih apela da ostanu u svojim zemljama, te apele nisu uslišili.


Premijerka Srbije Ana Brnabić. Avaz

- Teško je kontrolisati njihovo kretanje i moraju u karantin, apeli nisu uslišeni, imamo gužvu na granicama, kolone, od 14. marta do 8 časova danas, 65.142 se vratilo u Srbiju iz inostranstva. Neočekivan broj, to će ostati poseban bezbjednosni izazov - navodi srbijanska premijerka, prenose agencije.  

Brnabić poručuje da se stručnjaci slažu da je od jučer u Srbiji počeo trend ubrzavanja i da su naredni dani izuzetno važni.

- Drago mi je jer smo uveli oštrije mjere da sačuvamo penzionere i starije sugrađane. Sutra je završetak dvije nedjelje, borba se nastavlja i mi ovdje u Vladi i predsjednik Srbije i naš tim se pripremamo još adekvatnije i bolje za dane pred nama. Danas je stupila na snagu potpuna zabrana kretanja za starije od 65 i 70 godina i zaista, danas je njima naša podrška od ključnog značaja. Da im se zahvalim što su poštovali odluiku i poštuju je, disciplina je na zavidnom nivou. Hvala i ostalima jer je manja gužva, konačno smo shvatili da smo svi na istom zadatku, razumijem da starijima ovo nije lako, da su mjere izuzetno neprijatne i hvala im jer su pokazali veliko poštovanje prema državi – istakla je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.