KORONAVIRUS

U Italiji se preminuli pokopavaju bez obreda

U Irskoj je pogrebnicima rečeno da stavljaju maske na lica mrtvaca kako bi reducirali rizik od zaraze

Zabilježeno u Bergamu. Twitter

Avaz.ba

20.3.2020

Svugdje gdje koronavirus udara, bez obzira na kulturu ili religiju, obredi u čast umrlima i za utjehu ožalošćenima obustavljeni su ili veoma skraćeni.

Virus, koji je širom svijeta ubio više od 9000 ljudi, preoblikovao je mnoge aspekte smrti, od praktičnog baratanja zaraženim tijelom do pružanja emotivne i duševne utjehe onima koje preminuli iza sebe ostavlja. 

Život Alfreda Vizolija (Visiolija) završio je u 83. godini kratkim pogrebom u sjevernoj Italiji. Uzrok smrti - koronavirus.

- Pokopali su ga samo tako, bez obreda, bez njegovih voljenih - kaže njegova unuka koja nije prisustvovala pogrebu jer je kao i većina porodice prikovana za svoj dom. 

Dodala je da će organizirati pravi pokop kada sve ovo prođe.

Mrtvaci s maskama

U Irskoj je pogrebnicima rečeno da stavljaju maske na lica mrtvaca kako bi reducirali čak i tako minoran rizik od zaraze. U Italiji mrtvozornici članovima obitelji videovezom prenose svećenikov blagoslov pokojnika.

U gradovima teško pogođenima koronavirusom mrtvačnice i krematoriji rade prekovremeno i nema vremena za obrede.

- Pogrebi omogućuju zajednici da se okupi, iskažu emocije, govori o pokojniku i formalno se oprosti - kaže britanski psiholog Endi Langford (Andy Langford).

Dodao je da kada nema kontrole nad tim kako možete tugovati i kako iskusiti zadnje trenutke s nekim, to može zakomplikovati tugu i pogoršati je.dao je.

U Iranu, gdje je situacija teška kao i u sjevernoj Italiji, bolnice i mrtvačnice preplavljene su tijelima. Obreda nema. Tijela se dovoze kamionima i pokapaju se bez rituala pranja kao što islam nalaže.  

Neki Iranci misle da vlasti žure s pokapanjem kako bi prikrile velik broj mrtvih, a ne da suzbiju širenje zaraze.


Vojnici voze tijela umrlih. Twitter

U Kini i Južnoj Koreji brzo su shvatili da je pogrebnički posao potencijalan izvor transmisije. Zbog toga su obredi izražavanja žalosti i saučešća, srezani na minimum.

U Vuhanu članovima porodice nije dopušteno čak ni da vide tijela svojih najmilijih. Jedan od zaposlenih u pogrebnom zavodu ove države napisao je na društvenim mrežama kako je njihova služba podjednako opterećena kao i medicinska, ali da o njima niko ne priča.

U Španiji je, najmanje 60 prisutnih na pogrebnoj povorci kasnije bilo pozitivno na koronavirus, pisali su lokalni mediji.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.