OPASNOSTI

Evo kako izgledaju lažne maske protiv koronavirusa, koje vam mogu i naštetiti

Od samog izbijanja pandemije, prevaranti plasiraju lažne higijenske proizvode

Lažne maske koje štete organizmu. OLAF

Avaz.ba

20.3.2020

Izbijanje pandemije koronavirusa pružilo je, nažalost, nove mogućnosti prevarantima da profitiraju od velike potražnje na tržištu za lažnim medicinskim, zaštitnim i higijenskim proizvodima, piše "Večernji list".

U Evropskom uredu za borbu protiv prevara (OLAF) odmah su otvorili istragu o uvozu lažnih proizvoda povezanih s COVID-19, a koji su neučinkoviti ili čak štetni za zdravlje, a u to spadaju maske, sredstva za dezinfekciju i testiranje. U OLAF-u kažu da s državnim carinskim upravama rade na sprečavanju ulaska tih opasnih krivotvorina ili zabranjenih proizvoda u EU. U Uredu kažu i da su od samog početka pandemije prikupljali obavještajne podatke i informacije o toj ilegalnoj trgovini te da su u tijesnoj vezi s nadležnim tijelima u državama članicama EU i trećim zemljama.


Maske koje štete organizmu. OLAF

- Sprečavanje ulaska ovih lažnih proizvoda u Evropu ključno je za zaštitu zdravlja i borbu protiv virusa. Osim što nisu učinkoviti protiv virusa, ovi proizvodi, također, ne udovoljavaju standardima EU, što može naštetiti našem zdravlju. Naprimjer, oni mogu izazvati opasnu bakterijsku kontaminaciju – upozoravaju iz OLAF-a. 

Dodaju da prevarante privlači potencijalno velika nelegalna dobit i da žele iskoristiti našu nevolju i našu, ponekad očajničku potrebu za tim proizvodima. Navode primjer da su krivotvorene maske ponuđene na internetu u različitim državama članicama EU po cijenama od pet do 10 eura, što je skoro tri puta više od uobičajene cijene. Lažne maske za lice djece također se bezobrazno krijumčare.

- Ovi krivotvoreni proizvodi ulaze u Evropu putem internetske prodaje i u naše domove se unose putem poštanskih ili kurirskih usluga. Stižu i u kontejnerima s lažnim certifikatima ili su deklarirani kao drugi proizvodi i pronalaze svoj put u uobičajene kanale distribucije ili se prodaju na crnom tržištu. Do trenutno izrečenih zabrana putovanja također su stigli prokrijumčareni preko granice u koferima zračnih putnika ili preko kopnenih granica – upozoravaju u OLAF-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.