HRVATSKA

Zagrepčani opisali kako su im se psi ponašali prije potresa

Neki su vlasnike budili nekoliko minuta prije potresa, lajanjem, cviljenjem, uskakanjem u krevet, grebanjem

Iskustva vlasnika pasa. Agencije

Avaz.ba

23.3.2020

Zagrepčani su u Facebook grupi "Zakaj volim pese" opisali kako su im se ljubimci ponašali prije zemljotresa. Neki su vlasnike budili nekoliko minuta prije potresa, lajanjem, cviljenjem, uskakanjem u krevet, grebanjem... A mnoge životinje osjetile su da će potres biti i dan ranije, ali vlasnici su to tek kasnije shvatili.

Jedna starija kujica je danima prije potresa bila neobično nemirna, nije dobro jela, a večer prije potresa svako malo je tražila vlasnike da je puste vani. Tada bi stajala na dvorištu i samo promatrala.  

Ovo su njihova iskustva o promjenama u ponašanju kod ljubimaca prije potresa:

- I sad recite da pas nije najbolji prijatelj na svijetu. Probudio nas je u 6 i 20 urlajući i lupajući šapicama po nama. Ljubav naša velika.

- Tačno u 6 i 20 moja me Luna tjerala van, grickala po ruci i bila uporna. Pustila sam je u dvorište, nervozno je trčala, a onda je u 6 i 24 počelo tresti. Nije se smirila sve do sada, stalno je nervozno trčala po stanu. Sad spava, mirno.

- Moja ga je najavila, u 6 i 15 je počela cviljeti i grebati po vratima, a i onaj drugi je najavila, panično je stala pred balkonska vrata i htjela u dvorište. Taman sam primila za kvaku da ju pustim kad je počelo trest... sad spava... nadam se da to znači da i mi možemo biti mirni.

- Naši su nas probudili 10 minuta prije i tražili van i jedva sam ih vratila u kuću i onda su stajali kraj kreveta i gledali u nas... Nakon prvog potresa nisu se do prije pola sata dali u kuću...

- Moj je još dan prije bio čudan, išao po vrtu i lajao u zrak, a nigdje nikoga.

- Moja je trčala po sobi i lajala kao luda par minuta prije potresa. Probudila me pa sam lakše izletjela iz kreveta.

- Isto i moj, lajao i zavijao do pola dva u jutro... Niko nije mogao spavati. Predosjećaj je imao, u 6 sati isto, podivljao od lajanja i zavijanja... 

- Željela bih ukazati na ponašanje svoga psa prije potresa... Moj pas je lizao pod, parkete, pločice. Drugačije se ponašala od normalnog - tiha, snuždena.

- Moj ima zabranu ulaska u moju sobu, a probudilo me kako pored kreveta mi tiho cvili... Hvala mu što mi je dao do znanja da se nešto događa. 

- Moja je šest puta dolazila k nama u sobu i nazad u svoj krevetić u predsoblju. Inače, kad mi idemo spavati, ide i ona u svoj krevet.

- Da, moj pas je bio najprije sav tužan i nemiran, a minutu prije potresa je lajao na mene i budio me..Uvijek treba obratiti pažnju na životinje, one osjete...

- Znači moj je divljao od 9 na večer do pola dva u jutro, i onda od 6 u jutro do potresa u 6:25. 

- Smirit ga nisam mogla, to je lajanje, cviljenje, ljutnja teška bila... I hoće van i izvedem ga i on laje i laje u nebo gleda.

- Moja lopuža 5 minuta prije potresa skočila između nas na krevet da nas probudi.

- Moja beba od 8 mjeseci jako je odreagirala, počela je skakati po krevetu i meni... Od danas ga volim još više. Kada sam išla spavati, legao je ispod kreveta i spavao dok se god nisam ja probudila. Cijeli dan se ne odvaja od mene.

- Itekako reagiraju, naš nas je probudio par minuta prije jutarnjeg potresa, i na sve ove poslije je skakao k'o špricer i urlao.

- Moj pas je povraćao par sekundi prije potresa i tresao se. Sad se smirio, spava. Dan prije potresa je cijeli dan bio čudan, uznemiren. 

- Naši vukići su nas digli iz kreveta 20 minuta prije, ludo su divljali sve troje da hoće van. I izašli svi. Kod nas sve ok. 

- Moja je zavijala na vratima, čudno lajala, a ja snob nisam prepoznala što hoće reći. Pustim ju van kad ono bumm... 

- Počeo je zavijati pet minuta prije... 

- Cviljela, vrtjela se u krug... lajala... i pobjegla u krilo, i tad je krenulo trest...

- Bali je dva dana za redom samo hodao oko mene, a kada sam sjela, sjeo i on kraj mene, i gledao me mirno kao da mi želi nekaj reći. Ali, doslovno je piljio u mene.  


Kućni ljubimci. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.