DOKOLICA

Kakve su ovo hablešine: Došli na benzinsku pumpu i govorili da imaju koronavirus, ustanovilo se da stvarno imaju

Prostor mjesta događaja - benzinska pumpa - zatvoren je odmah po saznanju o boravku zaraženih osoba

Benzinska pumpa. Ilustracija

Avaz.ba

25.3.2020

Službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem od 72 godine i ženom od 70 godina zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti, jer se nisu pridržavali uputa za sprečavanje širenja zarazne bolesti ni mjera zaštite koje su im naložene, piše Index.

Sumnja se da su jučer, 24. marta, u 18:50 sati, znajući da su oboljeli od zarazne bolesti COVID-19, bez zaštitne opreme koju su bili dužni nositi te protivno uputama medicinskog osoblja, zajedno u svome osobnom automobilu došli na benzinsku pumpu na području Zagreba. Muškarac je potom zatražio ključ od sanitarnog prostora, na šta je zaposlenik ključ stavio na pult, a osumnjičeni muškarac ga je uzeo.

Nakon toga je otišao do toaleta koji se nalazi s vanjske strane, vratio se na pumpu, ostavio ključ na pultu te izašao. U benzinsku tada ulazi 70-godišnjakinja koja zaposleniku govori da su oboje zaraženi virusom COVID-19 (koronavirus) te da dezinficiraju ključ.

Cijelom tom događaju svjedočili su policijski službenici, koji su bili u obilasku upravo te benzinske pumpe kao objekta nužnog za rad. No, policijski službenici su na sigurnoj udaljenosti i bez kontakata utvrdili njihov identitet te ih upozorili da uđu u svoje vozilo. 

Obavili su provjeru s Klinikom za infektivne bolesti te dobili povratnu informaciju da su osumnjičeni uistinu zaraženi ovim opasnim virusom i da su im ranije uzeti brisevi, uzorci krvi te potvrđen virus.

Osumnjičeni su, uz policijsku pratnju, na siguran način dopraćeni u nadležnu bolnicu, gdje su ih dočekali zdravstveni radnici i preuzeli ih na hospitalizaciju.

Prostor mjesta događaja - benzinska pumpa - zatvoren je odmah po saznanju o boravku zaraženih osoba u tom prostoru te se, u skladu s epidemiološkim pravilima, čeka dezinfekcija prostora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.