REGION Izdao je upozorenje građanima

Janša: Pred Slovenijom su presudne sedmice

Pozvao je građane da se pridržavaju propisa i mjera izbjegavanja socijalnih kontakata

Avaz.ba
26.03.2020 16:49

Janša: Pred Slovenijom su presudne sedmice

Foto: Ilustracija

Slovenski premijer Janez Janša upozorio je u četvrtak građane da su pred Slovenijom presudne sedmice u borbi za smanjenje zaraze koronavirusom, ukazujući na potrebu da se očuvaju postojeći zdravstveni kapaciteti za dane kad budu uslijedili teži slučajevi.

Janša je nakon sastanka slovenskog državnog vrha upozorio da slovenski zdravstveni sistem u sadašnjem trenutku ne raspolaže kapacitetima koji bi većem broju kritično oboljelih omogućavao liječenje na intenzivnom odjelu te je zbog toga nužno ograničiti širenje zaraze, čime se mogu spasiti životi. On je pozvao građane da se pridržavaju propisa i mjera izbjegavanja socijalnih kontakata kako bi se usporilo epidemiju.

Kako je pojasnio, njegova vlada čini sve da za one koji su "na prvoj liniji" borbe protiv koronavirusa osigura potrebna zaštitna sredstva i opremu iako je to u uvjetima pandemije, kad takvu opremu svi trebaju, gotovo nemoguće.

Ublažili smo ovu situaciju s nedostatkom opreme, ali nje nitko u svijetu sada nema dovoljno, u Evropi nema nikoga ko ima potrebne opreme za više od nekoliko dana - kazao je Janša.

  • Slovenski  premijer kazao je da vjeruje kako će u parlamentu biti dovoljno razuma
    Slovenski premijer kazao je da vjeruje kako će u parlamentu biti dovoljno razuma Foto: Ilustracija

Slovenski je premijer kazao da vjeruje kako će u parlamentu biti dovoljno razuma da se prihvati aktiviranje člana zakona o odbrani, koji je donesen u vrijeme migracijske krize prije nekoliko godina, a koji dopušta da se u nekim situacijama vojska može angažirati na čuvanju granice i dobiti neke policijske ovlasti. Prema njegovim su riječima "deplasirane" rezerve oporbenih stranaka o tome da bi to mogla biti suspenzija demokracije i da bi se vojska mogla naći "na ulicama".

Janša je potrebu angažiranja vojske na granici s Hrvatskom obrazložio velikim sadašnjim, ali i očekivanim porastom prolaza ilegalnih migranata tzv. balkanskom rutom te činjenicom da je slovenska policija sve više okupirana zaštitom granice prema Italiji i Austriji od ulazaka zaraženih koronavirusom, ali i time da je u situaciji epidemije potrebno mnogo više djelatnosti policije u unutrašnjosti nego na granici s Hrvatskom.

Predsjednik države Borut Pahor kazao je kako vjeruje da sadašnja vlada djeluje dobro na ovladavanju epidemije, a podržao je i Janšin prijedlog o aktivaciji vojske na granici za razdoblje tri mjeseca. Za donošenje takve odluke potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Slovenski liječnici pozvali su u četvrtak vladu da im osigura dovoljno zaštitne opreme za rad s pacijentima u vrijeme epidemije koronavirusa, a pacijente da ne koriste zdravstvene usluge koje im trenutno nisu nužne i da izbjegavaju zdravstvene rizike.

Kako su naveli, liječnici u Sloveniji imaju dovoljno znanja i spoznaja glede koronavirusa, ali upozoravaju vladu da još nemaju osigurano dovoljno opreme za rad. Vladu su pozvali da hitno nabavi potrebnu opremu i zaštitna sredstva te dodatne testove za utvrđivanje zaraze.

Komentari

NA VRH