KORONAVIRUS

Crna Gora ostala bez respiratora: Dobavljač Fondu prvo prijavio da su aparati konfiskovani, a potom da ih je Srbija otkupila

Navodno, tarifni broj bio je pod blokadom za izvoz

Važna oprema u borbi protiv koronavirusa. AFP

Avaz.ba

27.3.2020

Srbija je konfiskovala tri respiratora Crne Gore, isporuka opreme nije moguća, rekao je jučer Sead Čirgić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Crne Gore.

- Tri od pet naručenih aparata konfiskovana su na granici - potvrdio je direktor FZO-a, prenose crnogorski mediji. 


Ugovorili nabavku

Zašto je Crna Gora ostala bez aparata, koji su bitni u liječenju koronavirusa, iako je crnogorski Fond zdravstva ugovorio njihovu nabavku?

Iz kompanije “Farmont”, koja je potpisala ugovor sa Fondom, tvrdili su da je Srbija konfiskovala respiratore, a potom da roba nije plaćena avansno i da u Beogradu nisu mogli da se odrade izvozni carinski papiri.

Navodno, tarifni broj pod kojim se respiratori vode bio je pod blokadom za izvoz, pa su u međuvremenu prodati drugoj kompaniji u Srbiji. 


Iz Ambasade Srbije u Podgorici su saopćili da susjedna zemlja nije konfiskovala respiratore i da je tamošnji Fond “po zakonitoj proceduri i ugovoru te aparate kupio od firme Medical Invovation”.

Kompanija “Farmont” prekjučer je tvrdila da nije u mogućnosti da isporuči tri respiratora, jer ih je “Republika Srbija konfiskovala za njihove potrebe”.  To piše u dopisu, koji je izvršni direktor te kompanije poslao direktoru Fonda Seadu Čirgiću.

Švedski proizvođač

- Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća - rekao je Čirgić.

Dva aparata stigla, tri ostala u Srbiji. Srbija

“Farmont” je jučer Fondu uputio novi dopis u kojem ne spominje da su aparati konfiskovani. Navodi se da je nakon potvrđene narudžbe roba (dva respitatora) preuzeta iz Zagreba i upućena zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori. No, preostala tri iz Beograda nisu stigla...

- U Beogradu prilikom preuzimanja iste nisu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, to jest tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pd blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji - saopćeno je jučer iz te kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.