RATNI ZLOČINI U Ministarstvu pravosuđa potvrdili

Kapetan Dragan pušten iz zatvora pa protjeran iz Hrvatske

Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini

Avaz.ba / Index.hr

Uhapšen je u Australiji, gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa

Foto: Agencije


Iz lepoglavksog zatvora danas rano ujutro pušten je osuđenik za ratni zločin Dragan Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, koji je potom i protjeran iz Hrvatske.

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnji satima preuzeli policajci koji su ga prebacili do Graničnog prijelaza Bajakovo, gdje je oko 9:30 sati protjeran iz Hrvatske na osnovu rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području evropskog privrednog prostora u trajanju od 20 godina.

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini.

  • Kapetan Dragan ima srpsko i australsko državljanstvo

    Kapetan Dragan ima srpsko i australsko državljanstvo

    Foto: Agencije


Na suđenju je dokazano da je, kao komandant Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Zbog nedostatka dokaza, na splitskom sudu oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji, gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na