RIGOROZNE MJERE

Vlada Slovenije uvodi nova ograničenja kretanja

Zakonski paket pomoći privredi i stanovništvu u vrijeme epidemije koronavirusa vrijedan oko tri milijarde eura

Dozvoljen ulazak samo državljanima zemalja EU. AFP

Avaz.ba

29.3.2020

Vlada Slovenije uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice koja je završena kasno sinoć.

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno ulazna vrata, rukohvati ograda i tipke lifta, u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego "pojedinačno".


U trgovinama će, prema novoj uredbi, od ponedjeljka između 8 i 10 sati ujutro smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i penzioneri.

Budući da sredinom sljedeće sedmice istječe vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU, vlada ju je odlučila produžiti za još dvije sedmice.


Zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive, navode mediji u toj zemlji. 

Vlada je na sjednici završila zakonski paket pomoći privredi i stanovništvu u vrijeme epidemije koronavirusa vrijedan oko tri milijarde eura.


Slovenija. AFP

U Sloveniji je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 684 osobe. Od devet umrlih, osam preminulih je iz domova penzionera na koje se zaraza proširila i koji vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaju najviše brige. 

Trenutno je u domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 radnika tih ustanova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.