ISPOVIJEST

Kapetan Dragan požalio se da mu Hrvati nisu uključili grijanje

Kako je rekao, do srbijanske strane granice prešao je pješice

Kapetan Dragan (desno). Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

29.3.2020

Ratni zločinac, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, poslije 13 i po godina robije nalazi na slobodi u Srbiji, pošto su ga jučer pustili iz hrvatskog zatvora, a do srbijanske strane granice došao je pješice. 

Zatvorski čuvari probudili su me jutros u zoru, u četiri sata, rekli da se obučem, dali mi papir da sam slobodan, a onda mi vezali ruke lisicama i utrpali u policijsko vozilo. Lijepo sam ih pitao ima li grijanja u kombiju, pitao da li da se obučem bolje... Naravno, grijanje nisu uključili i više od pet sati sam se smrzavao do graničnog prijelaza Bajakovo - Batrovci. Tu su me bukvalno izbacili iz marice - ispričao je on za Novosti. 

On je rano jučer pušten iz lepoglavskog zatvora, a potom je protjeran iz Hrvatske. U Lepoglavi su ga preuzeli policajci, koji su ga prebaciti do graničnog prijelaza Bajakovo, gdje je oko 9:30 sati protjeran iz Hrvatske na osnovu rješenja o zabrani ulaska i boravka na području EU u trajanju od 20 godina. 

Kako je rekao, do srbijanske strane granice prešao je pješice. 

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini. Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih snaga, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Budući da mu je izdržavanja kazne uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla u martu ove godine. Ranije su mu čak tri navrata odbijani zahtjevi za uvjetni prijevremeni otpust.

Kapetan Dragan, koji ima srbijansko i australsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji, gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno svjedočili. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.