SLOVENIJA

Stiže "megazakon": Policiji date ovlasti za ulazak u privatne stanove

Građani ne smiju napuštati područje općine u kojoj žive

Stupile na snagu nove mjere. AFP

Avaz.ba

30.3.2020

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, Vlada Slovenije donijela je odluku po kojoj od ponoći građani ne smiju napuštati područje općine u kojoj žive, uz izuzetke poput odlaska na posao.

Odluka o privremenoj općoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim mjestima i površinama te zabrani kretanja izvan općina stalnog ili privremenog boravka važi do opoziva, objavila je slovenska vlada sinoć na svom Twitteru.

Odluka o zabrani napuštanja matične općine, navodi se u odluci, ne odnosi se na službe i djelatnosti kojima se osigurava izvođenje zadaća države, lokalnih zajednica i javnih službi.


Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mjestu, uz mjere socijalnog distanciranja, dopušteno je za odlazak na posao, obavljanje privrednih, poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti te otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu. Ostali razlozi uključuju pomoć osobama kojima je potrebna potpora te odlazak u ljekarne i zdravstvene ustanove. 

Odluka predviđa i nekoliko drugih izuzetaka, a za dio njih bit će potrebne dozvole koje će izdavati predstavnici lokalnih vlasti, odnosno načelnici općina.

Premijer Janez Janša kazao je da je riječ o restrikcijama koje se donose jer su neka već donesena ograničenja proteklih dana bila kršena. No, ni ove restrikcije same po sebi neće pomoći u obuzdavanju epidemije ako ih se svi ne budu strogo držali, istaknuo je. 


- Megazakon će pomoći stanovništvu i privredi težak 3 milijarde eura za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji potreban je za premošćivanje do vremena izlaska iz krize - rekao je premijer Janez Janša.

Cijeli finansijski paket zv. "megazakon" težak je 3 milijarde eura, to je nešto čega u Sloveniji još nije bilo. 

- Njime interveniramo u brojna područja kako bismo kao društvo mogli normalno funkcionirati i kad ovoj krizi bude kraj - kazao je Janša. 

Njegovo je očekivanje da će zakon s preko 100 članova parlament prihvatiti sredinom sedmice kako bi se što prije počeo provoditi.

Odgovarajući na pitanja novinara, Janša je zanijekao navod da jedan član "megazakona" sadrži i odredbu koja policiji daje ovlasti za ulazak u privatne stanove, ali je potvrdio da sadrži odredbu koja državi daje mogućnost da preko teleoperatera kontrolira komunikaciju i kretanje onih građana kojima je zbog epidemije određena samoizolacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.