HRVATSKA

Beba rođena u kombiju Hitne ispred bolnice, sumnjalo se da mama ima koronavirus

Trudnica je već dvije sedmice kašljala, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu

Sve se na kraju dobro završilo. Pixsell

Avaz.ba

30.3.2020

Jedna beba sinoć je rođena u vozilu Hitne pomoći ispred bolnice Merkur u Zagrebu.

U saopćenju iz bolnice su opisali šta se dogodilo:  

- Na poziv dispečera, tim Hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. Ekipa Hitne: doktorica Kristina Vučemilo, medicinski tehničar Goran Tvorić, koje je vozio Marko Rožić, doznali su kako trudnica već dvije sedmice kašlje, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu. 

Epidemiološki nije bila u bliskom socijalnom kontaktu s ljudima sumnjivim na koronavirus, a posljednji izlazak iz kuće je bio redovna kontrola.

Medicinski tim Zagrebačke županije krenuo je prema KB Merkur, uz najavu da je porođaj u toku. Tim KB Merkur je spremno dočekao vozilo ispred bolnice sa dr. med. Miom Buršić, specijalizanticom ginekologije, na čelu.  

Zdrava curica je rođena u 23:15 sati u vozilu Hitne medicinske službe ispred same bolnice, a tim KB Merkur odmah je preuzeo novorođenče. 

S obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, majka je prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na koronavirus. 

S obzirom na hitnost intervencije, ni tim Hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate testa.

I za kraj lijepe vijesti - majka je negativna na koronavirus, ona i beba se uspješno oporavljaju u KB Merkur, a tim Hitne medicine Zagrebačke županije od sutra je ponovo u smjeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.