KORONAVIRUS

Ko je kriv za širenje epidemije u domovima za starije u Sloveniji?

Ministar je odgovornost za skoro 100 zaraženih u sedam domova pripisao prijašnjoj vladi

Ko je kriv za širenje u domovima za starije u Sloveniji. Ilustracija

Avaz.ba

30.3.2020

Slovenski ministar zdravstva ocijenio je da je za skoro stotinu oboljelih od zaraze koronavirusom u domovima penzionera u Sloveniji odgovorna prijašnja vlada Marjana Šareca, jer je zakasnila s mjerama protiv epidemije.

Odgovarajući na pitanje o tome smatra li da je pristup u tretiranju zaraze u domovima sa starijom i najrizičnijom populacijom bio pogrešan jer zaraženi nisu odmah odvojeni od zdravih osoba, ministar je odgovornost za skoro 100 zaraženih u sedam domova pripisao prijašnjoj vladi i njenim kasnim reakcijama na koronakrizu. Rekao je da su mjere uvedene tek nakon što se epidemija proširila.

-Sadašnje je širenje epidemije u domovima posljedica naslijeđenog stanja iz vremena dok u domovima nije bila uvedena potpuna zabrana posjeta-, kazao je Gantar, dodavši da se sada čini sve da se širenje zaraze uspori iako je vjerojatno da će među starijima u tim institucijama biti još oboljelih.


Gantar istiće da će uvedene restrikcije dati rezlutat. Ilustracija

Treba uzeti u obzir da inkubacija virusa traje oko sedam dana, a još toliko vremena da se bolest razvije, pa su se posljedice kašnjenja pokazale tek sada, pojasnio je Gantar.

Po njegovoj ocjeni, uvedene će restrikcije dati rezultat i nema mjesta kritici osoblja u domovima i zdravstvenog osoblja na lokalnoj razini, koji dobro rade i poduzimaju sve što je u njihovoj moći.

Bivša vlada premijera Marjana Šareca donijela je uredbu o zabrani posjeta u domovima za starije osobe 6. marta, na dan kad je u gradiću Metlika, u blizini granice s Hrvatskom, koji je i danas jedan od žarišta epidemije u Sloveniji, već bilo osam zaraženih, među njima i štićenici lokalnog doma penzionera, za koje je brinuo liječnik koji se skoro bio vratio iz Italije i donio virus.

I prvi smrtni slučaj povezan je s Metlikom jer je 14. marta kao prva žrtva koronavirusa u Ljubljani umro stariji muškarac upravo iz tog staračkog doma, a tada je u Sloveniji već bilo 118 slučajeva zaraze koronavirusom.

Nova koalicijska vlada koju vodi premijer Janez Janša stupila je na dužnost 13. marta i odmah epidemiju stavila kao jedan od prvih prioriteta i zaoštrila mjere socijalne distance, ali epidemija u domovima se nastavila.

Najteže stanje s infekcijom koronavirusa trenutno je u domu za starije u općini Šmarje pri Jelšah, sada također jednom od žarišta epidemije u Sloveniji s preko stotinu slučajeva zaraze, a u domu za starije osobe u tom mjestu više je desetina zaraženih stanara i članova osoblja.

U Sloveniji je do sada više od 21.000 osoba testirano na koronavirus. Zaraženo je 756 osoba, 26 novih slučajeva u jednom danu. Hospitalizirano je 118 osoba, od čega 28 na intenzivnim odjelima, a ima 11 smrtnih slučajeva, u najvećoj mjeri štićenika domova za penzionere.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.