SRBIJA Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje na meti strašnih kritika

“Isfrizirana Bosanka"- prof. dr. Kisić-Tepavčević izložena linču na društvenim mrežama

Napadači na cijenjenu epidemiologinju bave se njenim izgledom, a ne strukom

Avaz.ba

Dr. Kisić-Tepavčević: Zamjera joj se što je porijeklom iz Bosne

Foto: Agencije


Već nekoliko dana na društvenim mrežama, posebno na Twitteru, traje mizogini, seksistički linč prof.dr. Darije Kisić-Tepavčević, koja skoro svakog dana javnosti iznosi informacije o krizi s koronavirusom u Srbiji.

Doktorica Kisić-Tepavčević, koja je epidemiologinja, zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje ''Dr. Milan Jovanović Batut'', vanredni profesor, autor više od 100 naučnih radova… u izlivima mržnje na društvenim mrežama svodi se na “isfriziranu Bosanku”, “nalickanu”, “dubokog dekoltea” i “estradnog oblačenja”?!

I dok su kritike na račun dr. Kisić-Tepavčević zbog lapsusa u vezi sa prvim slučajem koronavirusa u Srbiji (prvi mart ili prva sedmica marta) bile razumljive, serija mizoginih napada izazvala je buru na Twitteru. Istini za volju, nemali broj tviteraša stao je u njenu odbranu protiv rulje. 

Napadačima na dr.  Kisić-Tepavčević smeta što je porijeklom iz Bosne te što je, očito je, atraktivna i lijepa žena.

  • Dr. Kisić-Tepavčević: Zavidna naučna karijera

    Dr. Kisić-Tepavčević: Zavidna naučna karijera

    Foto: Agencije


S druge strane, oni koji je brane, citiraju njenu biografiju u nauci i ističu da se radi o klasičnim mizoginim izlivima, koje će jednog dana moći da studiraju oni koji se bave rodnom ravnopravnošću.

Inače, dr. Darija  Kisić-Tepavčević je i vanredna profesorica na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je završila 2001. godine, gdje je i magistrirala i doktorirala. 

Objavila je više od sto naučnih radova u stranim publikacijama. Stručna oblast joj je epidemiologija. Specijalizaciju iz epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu upisala je u maju 2004, a završila u junu 2008. s ocjenom odličan.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na