KORONAVIRUS

U narednih 12 do 18 mjeseci dolaze prvi registrirani lijekovi ili vakcine

Svaki lijek, a naročito vakcina prije dolaska na tržište mora da prođe kroz rigorozne testove bezbjednosti i efikasnosti

Uobičajeno vrijeme potrebno za dolazak jednog lijeka na tržište traje i duže od 10 godina. Ilustracija

Avaz.ba

3.4.2020

U skladu sa očekivanjima svjetske javnosti, inovativna farmaceutska industrija posvećena je neumornom radu na pronalasku lijekova, vakcina i testova koji bi nam omogućili da zaustavimo širenje Covid-19 infekcije, kaže za Tanjug Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lijekova.



Nivo saradnje

- Iako uobičajeno vrijeme potrebno za dolazak jednog lijeka ili vakcine na tržište traje i duže od 10 godina, imamo razloga za optimizam da bi taj period ovoga puta mogao da bude značajno kraći. Prije svega, nivo saradnje između naučne zajednice, inovativne farmaceutske industrije i regulatornih tijela koji danas vidimo u svijetu daleko prevazilazi prethodna iskustva i rezultira širenjem kvalitetnih stručnih informacija brzinom koja je bez presedana u medicinskoj nauci - objašnjava Trkulja.


Trkulja: Covid-19 staviti pod punu kontrolu. Agencija

Tome su znatno doprinijele i inovativne farmaceutske kompanije koje su otvorile svoje arhive i ponudile izuzetno veliko i značajno iskustvo sticano prilikom rada na nekim ranijim antivirusnim lijekovima koji se koriste u terapiji HIV ili hepatitis C infekcije, ebole ili SARS-a, navodi Trkulja i dodaje da se u glavnim medicinskim bazama podataka već mogu pronaći desetine objavljenih naučnih radova koji se bave uzročnikom aktuelne pandemije, a više od 80 kliničkih studija koje se bave koronavirusom je širom svijeta već u toku.

- Uz takvu količinu znanja koje se na dnevnoj bazi akumulira o aktuelnom virusu imamo razloga da vjerujemo da ćemo u narednih 12 do 18 mjeseci vidjeti prve registrirane lijekove ili vakcine koji bi omogućili da se Covid-19 stavi pod punu kontrolu. Ako taj period nekome sada izgleda dosta dugačak, to je zbog toga što svaki lijek, a naročito vakcina prije dolaska na tržište mora da prođe kroz rigorozne testove bezbjednosti i efikasnosti. Ovo pogotovo važi za vakcine koje prima ogroman broj zdravih pojedinaca i koje prije dobijanja dozvole moraju da dokažu ne samo da efikasno preveniraju zarazu već i da su bezbjedne za upotrebu - rekao je Trkulja.


Ffarmaceutske industrije

Ono što, također, ne smije da se zanemari jeste i uloga koju farmaceutska industrija ima u obezbjeđivanju kontinuiranog snabdijevanja tržišta svim onim lijekovima od kojih nezavisno od aktuelne pandemije zavise životi miliona pacijenata širom svijeta, naglašava Trkulja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.