CRNA GORA

Kabinet Mila Đukanovića: Još jedna Dodikova provokacija

Poziv Džaferovića Đukanoviću upućen po istoj proceduri kao i drugim visokim zvanicama, da su kao i on potvrdili učešće generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres), predsjednik EP-a David Sasoli, predsjednik Slovenije Borut Pahor i drugi

Milo Đukanović. Arhiv

Avaz.ba

2.4.2020

Srbijanski mediji jučer su prvi lansirali vijest da je Milorad Dodik uputio pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću povodom njegove potvrde za učešće na predstojećem obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem ga obavještava da poziv koji mu je uputio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije prošao njihovu unutrašnju proceduru. 

Antena M je iz krediblnih diplomatskih izvora u Sarajevu obaviještena da je poziv Džaferovića Đukanoviću upućen po istoj proceduri kao i drugim visokim zvanicama, da su kao i on potvrdili učešće generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres), predsjednik EP-a David Sasoli, predsjednik Slovenije Borut Pahor i drugi. 

Isti izvori tvrde da se Dodik nije njima obraćao sličnim pismom.

U Kabinetu Đukanovića za Antenu M su rekli da imaju mnogo važnijih poslova, da im Dodikovo pismo nije u prioritetu, i da u ovoj fazi ne zaslužuje bilo kakav komentar, uz opasku da odgovor tim povodom treba tražiti u Sarajevu.

Džaferović je uputio pismo sa svojim potpisom kao član Predsjedništva BiH, a to znači da u tom slučaju nije potrebna saglasnost Predsjedništva, koje ne upućuje poziv kao organ, što je u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.