CRNA GORA Uoči predstojećeg obilježavanja 25. godišnjice genocida

Kabinet Mila Đukanovića: Još jedna Dodikova provokacija

Poziv Džaferovića Đukanoviću upućen po istoj proceduri kao i drugim visokim zvanicama, da su kao i on potvrdili učešće generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres), predsjednik EP-a David Sasoli, predsjednik Slovenije Borut Pahor i drugi

Avaz.ba
02.04.2020 18:14

Milo Đukanović

Foto: Arhiv

Srbijanski mediji jučer su prvi lansirali vijest da je Milorad Dodik uputio pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću povodom njegove potvrde za učešće na predstojećem obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem ga obavještava da poziv koji mu je uputio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije prošao njihovu unutrašnju proceduru. 

Antena M je iz krediblnih diplomatskih izvora u Sarajevu obaviještena da je poziv Džaferovića Đukanoviću upućen po istoj proceduri kao i drugim visokim zvanicama, da su kao i on potvrdili učešće generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres), predsjednik EP-a David Sasoli, predsjednik Slovenije Borut Pahor i drugi. 

Isti izvori tvrde da se Dodik nije njima obraćao sličnim pismom.

U Kabinetu Đukanovića za Antenu M su rekli da imaju mnogo važnijih poslova, da im Dodikovo pismo nije u prioritetu, i da u ovoj fazi ne zaslužuje bilo kakav komentar, uz opasku da odgovor tim povodom treba tražiti u Sarajevu.

Džaferović je uputio pismo sa svojim potpisom kao član Predsjedništva BiH, a to znači da u tom slučaju nije potrebna saglasnost Predsjedništva, koje ne upućuje poziv kao organ, što je u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Komentari

NA VRH