PARLAMENT

U Sloveniji usvojen "megazakon": Država preko telefona kontrolira kretanje i komunikaciju građana

Zakon je težak skoro 3,1 milijardu eura

Slovenski parlament. Agencije

Fena

3.4.2020

Parlament Slovenije potvrdio je tzv. megazakon za ublažavanje posljedica epidemije novog koronavirusa na privredu i građane, težak skoro 3,1 milijardu eura.

Za opsežan zakonski paket koji je u parlamentu branio premijer Janez Janša i pozvao zastupnike da ga odobre uprkos nekim nedostacima, koji će biti ispravljeni u sljedećem zakonskom paketu, glasala su 53 zastupnika, jedan je bio protiv, a opozicija je bojkotirala glasanje.  

Opozicija je tako postupila u znak protesta što nisu prihvaćeni neki amandmani da se osiguraju veće novčane podrške za neke izostavljene kategorije koje će kriza pogoditi, a nisu dobili pravo na podršku i novčane nadoknade kao drugi. Opozicija je bojkotirala i zbog upitnog povećanja ovlasti policije tokom epidemije, čemu su se opozicioni zastupnici protivili, prenosi Hina. 

Stranka Ljevica (L) izjasnila se protiv povećanja ovlasti policije i optužila desnu vlada da korona krizu i "megazakon" koristi za učvršćavanje svoje "autoritarne" vladavine.

Državna pomoć

Zakon sadrži odredbu koja državi daje mogućnost da preko teleoperatera kontrolira komunikaciju i kretanje onih građana kojima je zbog epidemije određena samoizolacija.

Zakonski paket, između ostalog, određuje da će pravo na državnu subvenciju za isplatu plaća u vrijeme kad firma za vrijeme epidemije ne radi, dobiti onaj poslodavac koji je radnike poslao na čekanje poslije 13. marta, a iz budžeta će se pokrivati i socijalni doprinosi. 

Državnu pomoć dobit će i one firme čiji su prihodi u martu, u odnosu na februar, opali za barem četvrtinu, a u aprilu i maju za barem 50 posto u odnosu na februar.

Pravo na nadoknadu izgubljenog prihoda tokom trajanja epidemije i na budžetsko pokrivanje doprinosa iz plaća neće imati firme iz područja osiguranja, finansijskih poslova i poslova osiguranja te budžetski korisnici koji su lani više od 70 posto prihoda ostvarili iz javnih izvora.

Stimulacije za radnike

Mjesečnu podršku ili dodatke u različitim iznosima dobit će i penzioneri sa penzijama manjim od 700 eura, studenti, mikropreduzeća, redovni studenti i još nekoliko kategorija građana.

"Megazakonom" omogućeno je i stimulativno nagrađivanje radnika u javnim službama koje su "na prvoj liniji" borbe protiv epidemije, u prvom redu zdravstvenih radnika, koji će dobivati dodatke na plaću rasponu od 20 do 200 posto prema uloženom naporu u vrijeme krize, a na prijedlog direktora tih ustanova.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.