PANDEMIJA

Slovenija: Mjesec nakon prvog slučaja, skoro hiljadu oboljelih i 22 preminulih

Prvi umrli sa pozitivnim testom na koronavirus zabilježen 14. marta

Raste broj zaraženih u Sloveniji. Agencije

Fena

4.4.2020

Mjesec nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze i 21 dan nakon prvog smrtnog slučaja među oboljelima, Slovenija se, prema ocjenama stručnjaka, nalazi negdje na sredini epidemije Covida-19, a trošak za prvu pomoć ekonomiji već je 3 milijarde eura. 

Prema podacima koji su objavljeni u subotu, testovima su potvrđena 934 slučaja zaraze nakon što je testirana 25.921 osoba, a umrle su 22. S testiranjem se u Sloveniji započelo 27. januara.

Prvi slučaj zaraženog zabilježen je 4. marta kod 60-godišnjaka iz Ljubljane, koji je s većom grupom zemljaka u aranžmanu turističke agencije boravio u Maroku, a onda se preko aerodroma u Veneciji vratio u Sloveniju.

Prvi umrli sa pozitivnim testom na koronavirus zabilježen je 14. marta. Radilo se o neimenovanom starijem muškarcu s nizom drugih bolesti, štićenikom doma za starije u Metliki, uz samu granicu s Hrvatskom.

U tom gradiću zarazu je na više svojih pacijenata i saradnika te stanara doma penzionera za koje se brinuo, prenio doktor koji se vratio sa skijanja u Italiji.

Raste broj zaraženih u Sloveniji. Agencije

U četiri slovenske bolnice trenutno je smješteno 109 oboljelih, od kojih je 31 na intenzivnim odjelima, dnevno se otpušta od 5 do 10 izliječenih, a stopa dnevnog porasta slučajeva varira iz dana u dan, ali je posljednjih dana stabilizirana pa vlada ocjenjuje da bi do vrha epidemije i postupnog okretanja trenda prema dolje moglo doći za sedam do 14 dana.

Vlada je najviše zabrinuta zbog stanja u domovima za starije, gdje je u desetak takvih ustanova došlo do zaraze stanara i dijela osoblja pa su imenovani regionalni koordinatori i ljekarski timovi koji se time bave, kako bi se oni bez simptoma i potvrde zaraze odijelili od već bolesnih i tako saniralo stanje.

Slovenski parlament prihvatio je ove sedmice zakonski paket "prve pomoći" stanovništvu i ekonomiji, težak tri milijarde eura, što će biti dovoljno za vrijeme od proglašenja epidemije do 30. maja, a najavljuju se i novi zakoni za osiguravanje likvidnosti i ponovno pokretanje ekonomije nakon što se epidemija završi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.