REGION

Dr. Markotić: Izgleda da je uspostavljena vakcina protiv smrtonosnog koronavirusa

Upozorila je stanovništvo na važnost poštivanja uputa i zajedništvo, jer su to jedini načini za uspješnu borbu protiv pandemije koronavirusa

Direktorica Markotić: Ključne dvije-tri sedmice. HRT

Avaz.ba

5.4.2020

Alemka Markotić, direktorica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu u Hrvatskoj, gostujući u Dnevniku Hrvatske radio-televizije (HRT), izjavila je da bi Amerikanci mogli imati vakcinu protiv koronavirusa. Markotić je rekla da se u SAD razvija vakcina protiv smrtonosnog koronavirusa. 

- U SAD se radi na vakcini čije istraživanje sufinansira Nacionalni institut za zdravlje. Izgleda da je uspostavljena javna vakcina u SAD, postoje šanse da bi se moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja - izjavila je Markotić za HRT.

Ona kaže kako su simptomi koronavirusa visoka temperatura i otežano disanje. 

- Kao da vam neko sjedi na prsima, kao da vas neko guši i tako 24 sata, da otežano dišete, opako teška bolest, moramo biti pažljivi. To bi bilo, kako se sad držimo, mogli bismo reći da stvar držimo pod kontrolom, moramo se držati toga, a ne se odmah ohrabriti, a ne odmah izlaziti. Ovaj virus ima neke čudi koje je teško objasniti - kazala je direktorica Klinike "Dr. Fran Mihaljević". 

Markotić je poručila da su ključne još dvije do tri sedmice kako bi se vidjelo jesu li evidentirani svi oboljeli i njihovi kontakti i drže li se svi utvrđenih mjera. 

- U Singapuru je sada druga faza zaraze pa se ne smijemo odmah ohrabriti i izaći van zato što je nešto manje novooboljelih - objašnjava Markotić.

Ona je upozorila stanovništvo na važnost poštivanja uputa i zajedništvo, jer su to jedini načini za uspješnu borbu protiv pandemije koronavirusa. Istaknula je neophodnost socijalne distance i izbjegavanja okupljanja.

U Hrvatskoj je do sada koronavirusom zaraženo 1.126 ljudi, a 12 osoba je umrlo. Također, ukupan broj oporavljenih iznosi 119.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.