BLAŽE MJERE

Slovenija nakon Uskrsa ukida dosta mjera

Rad u industriji neće se ograničavati

Naručili 300 respiratora. AFP

Avaz.ba

8.4.2020

Slovenija će nakon završenih uskrsnih blagdana ponovo dopustiti rad nekih uslužnih djelatnosti i određenih trgovina koje su do sada zbog epidemije Covida-19 bile zatvorene, a rad u industriji neće se ograničavati, kazao je u izjavi za novinare slovenski ministar privrede Zdravko Počivalšek.

To će ići postepeno, pa će se najprije dopustiti rad vulkanizera, mehaničara, autopraonica i servisa za popravak tehničke robe, a dopustit će se rad trgovina građevinskim materijalom, kazao je Počivalšek nakon susreta više članova vlade s gospodarstvenicima o planiranom ublažavanju dosadašnjih restrikcija.

U drugom koraku, otvorit će se trgovine tehničkom robom, npr. prodaja bijele tehnike za domaćinstva i namještaja te omogućiti rad i popunjavanje skladišta online trgovina.

Restrikcije za proizvodne djelatnosti koje su i do sada radile neće se uvoditi, kazao je Počivalšek, dodavši kako se pokazalo da su se takva poduzeća dobro organizirala i omogućila siguran rad zaposlenima i potrebna zaštitna sredstva.

Ljubljana. Agencije

Ministarstvo privrede u koordinaciji s drugim ministarstvima zaduženo je i za nabavu zaštitnih sredstava i opreme za zdravstvene djelatnike. Počivalšek je kazao da je trenutno na raspolaganju dovoljno takvih sredstava. 

- No nećemo dopustiti da u nabavi te opreme bude zloupotreba na račun naših poreznih obveznika niti da se situacijom okoriste 'ratni profiteri - kazao je Počivalšek.

Dodao je da je slovenska vlada u okviru zajedničke javne nabave preko EU naručila 300 respiratora i nekoliko miliona maski, ali da za sada nema nikakvih informacija hoće li nešto od toga biti i realizirano.

Počivalšek je rekao da se u tom pogledu vlada nalazi pod velikim pritiskom javnosti i medija koji pišu o sumnjama da se takvi poslovi sklapaju uz proviziju ili da se odabiru slovenska posrednička poduzeća preko veze, a neka da su i neposredno povezana s političarima.

Zbog toga je, u cilju transparentnosti, najavio da će vlada objaviti kompletne podatke o narudžbama koje je s domaćim tvrtkama za nabavu takve opreme sklopila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.