BRISEL

Picula: EU kroz pomoć najugroženijima utvrđuje poziciju i pokazuje put drugima

Mjere za ublažavanje posljedica

Tonino Picula. Agencije

Fena

9.4.2020

Grupacija socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (EP) podržala je odluku Evropske komisije da u okviru programa Globalnog odgovora na krizu izazvanu koronavirusom dodijeli 20 milijardi eura pomoći zemljama u razvoju za borbu protiv širenja pandemije i ublažavanje njenih socioekonomskih posljedica.

- Time je EU odlučila ne odustajati od UN-ovih ciljeva održivog razvoja u vremenu najveće krize, kad mnoge zemlje odgađaju svoj doprinos - navodi se u četvrtak u saopćenju Ureda Tonina Picule, hrvatskog zastupnika u EP-u i koordinatora socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP-a.

Picula je podržao navedenu odluku, navodeći da Evropska unija, kao istinski globalni igrač, u duhu iskrenog multilateralizma, sarađuje s ključnim institucijama kao što su Ujedinjeni narodi i G20.

- Nužno je pomoći i našim međunarodnim partnerima, uključujući i naše afričke prijatelje, u borbi protiv ove zastrašujuće pandemije. Kriza koju je izazvao koronavirus u evropskim društvima i ekonomijama, izazvala je smrt hiljada ljudi i ugrozila budući razvoj. Širenje koronavirusa u najsiromašnijim regijama i zemljama dodatno ugrožava ionako nesigurne živote i izvore prihoda za stanovnika tih zemalja. Ne smijemo ostati ravnodušni na njihovu patnju i zbog toga podržavamo odluku Evropske komisije - saopćio je u četvrtak Ured Tonina Picule.

Tonino Picula. Agencije

Picula navodi kako je naglasak na podršci zdravstvenih sistema zemalja zapadnog Balkana, južnog i istočnog susjedstva EU, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, ključan ne samo za interese Evropske unije nego i za njenu ulogu u međunarodnom poretku, pa i za njenu dušu.

On je ponovio poziv svim međunarodnim akterima da preispitaju politike koje bi mogle biti zapreka zajedničkoj borbi protiv Covida-19, uključujući i sankcije koje onemogućavaju pojedinim zemljama da se učinkovito bore protiv pandemije.

Picula podsjeća kako je koordinator S&D za razvoj Udo Bulman (Bullman) istaknuo da prioritet mora biti rješavanje kratkoročnih potreba hitne medicinske i humanitarne pomoći, ali da se ne smiju zaboraviti zajednički dugoročni ekonomski i društveni ciljevi, sa posebnom pažnjom usmjerenom na pomoć najranjivijim grupama, poput izbjeglica i migranata, raseljenih, kao i žena, djece, starijih i invalida, navodi se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.