HRVATSKA

Makarska: Pacijent je zatajio da mu unuk možda ima koronu

U vožnji do KC Split pacijent (70) priznao da je bio u kontaktu s unukom

Pacijent je doktorima zatajio prave informacije. Agencije

Avaz.ba

9.4.2020

U makarski Dom zdravlja kasno sinoć došao je pacijent s disajnim problemima. Medicinskom osoblju nije rekao da njegov unuk možda ima koronavirus. Zbog toga je danas cijeli tim Hitne pomoći izoliran. 

Pacijent (70) je sinoć, prema riječima Mate Kasala, voditelj makarske Hitne službe, zatražio pomoć zbog otežanog disanja. 

Odranije je hronični bolesnik, ima bolesti pluća i srca. U kratkoj anamnezi svima postavljamo pitanja imaju li drugih smetnji i jesu li imali rizične kontakte, jesu li bili negdje vani i slično. Sve je to negirao iako smo ga više puta pitali. Nakon terapije koju smo mu dali, stanje mu nije bilo bolje. Dežurni ljekar odlučio je da ga treba poslati u KBC Split. Tada je, u vožnji, priznao medicinskoj sestri da je bio u kontaktu sa svojim unukom, kojem je rađen bris - govori Kasalo.

Upitno je da li je neodgovorni pacijent zarazio uposlenike Hitne. Agencije

Jutros oko osam sati makarska Hitna pomoć primila je informaciju da je unuk pozitivan, kao i njegova majka. U ovim trenucima, čitav tim koji je bio dežurni, čeka da se provedu testovi da saznaju jesu li zaraženi.

- I sad zamislite, kolegina supruga je trudna. Dvije sedmice im sada nema nigdje. I ostali članovi Hitne imaju porodice s kojima su od sinoć bili. Apeliramo po ko zna koji put da pacijenti ne prešućuju da su kontakti oboljelih. Mi ćemo im svakako pružiti pomoć - poručuje Kasalo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.