CRNA GORA

EU zabrinuta zbog objavljivanja povjerljivih podataka o zaraženim pacijentima

Pozivaju na balans i proporcionalan odgovor kad je u pitanju suzbijanje širenja panike i lažnih vijesti

Hernandez: Očekuje odlučan odgovor. Ec.europa.eu

Avaz.ba

14.4.2020

Evropska unija zabrinuta  je zbog nedavnog objavljivanja povjerljivih podataka o pacijentima inficiranim koronavirusom u Crnoj Gori, saopćeno je iz Evropske komisije.

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez izjavila je za Radio-televiziju Crne Gore da očekuje brzu i efikasnu istragu Tužilaštva.

- S velikom zabrinutošću smo primijetili kršenje povjerljivosti ličnih podataka osoba inficiranih Covidom-19. Očekujemo brz i odlučan odgovor crnogorskih vlasti. Početni korak koje je Tužilaštvo preduzelo, mora se efikasno nastaviti - saopćila je Pisonero Hernandez.

EU je uz Crnu Goru u ovim izazovnim trenucima. AFP

Komentirajući privođenja povodom objavljivanja netačnih informacija i da li je to najbolji način suzbijanja širenja panike među građanima, iz EU pozivaju na balans i proporcionalan odgovor, prenosi RTCG.

- EU poziva crnogorske vlasti da nađu pravi balans između poštivanja slobode izražavanja i proporcionalno postupaju kada pokušavaju da izbjegnu širenje panike i lažnih vijesti u ovim teškim trenucima.

Sloboda izražavanja je fundamentalna vrijednost EU i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU - ocijenili su u Evropskoj komisiji te poručili da je EU uz Crnu Goru u ovim izazovnim trenucima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.