DRUŠTVENE MREŽE

Doktorica u Srbiji kritizirana zbog sređene kose

Kako je moguće da je ofarbana kada frizerski saloni ne rade

Dr. Darija Kisić-Tepavčević: Na meti kritika. Agencije

Avaz.ba

14.4.2020

Otkako je koronavirus stigao u Srbiju, pažnju domaće, ali i javnosti u regionu, okupira doktorica Darija Kisić-Tepavčević, epidemiologinja i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, vanredni profesor, autor više od 100 naučnih radova, a u izlivima mržnje na društvenim mrežama svodi se na “isfriziranu Bosanku”, “nalickanu”, “dubokog dekoltea” i “estradnog oblačenja”. Sada je u žiži interesiranja njena kosa.

Kada se nedavno na konferenciji pojavila sa svježe ofarbanom kosom, počeli su pljuštati komentari.

Tviteraši su počeli da postavljaju pitanje kako je moguće da je dr. Darija Kisić-Tepavčević sada svježe ofarbana. 

Srbijanski portal Zena.blic kaže da su saznali da, izgleda, postoje ljudi koji ne vjeruju da žene mogu same da se ofarbaju.

Još od početka provođenja zaštitnih mjera širom svijeta, društvene mreže preplavile su slike koje pokazuju žene prije i poslije karantina. Na slikama poslije, žene su s izrastkom, bez šminke i potpuno zapuštene. 

Ovaj portal piše da mnogi zaboravljaju da žene, pored niza sposobnosti kojima raspolažu, također znaju i da se same ofarbaju. To su radile generacijama prije, to rade i danas. Također, znaju same i da počupaju obrve, depiliraju se, ošišaju krajeve (a neke čak i da se ošišaju poput profesionalca iako to nisu). To što biraju da sve to prepuste nekome drugom, ne znači da ne mogu same to da urade. 

Dr. Darija Kisić-Tepavčević: Zaintrigirala javnost. Agencije

Kada uvjeti ne dozvoljavaju da odemo kod frizera i kozmetičara, uzmemo stvari u svoje ruke. 

Danas, kada skoro svaka kuća ima makar po jedan figaro i peglu za kosu, kao i još mnogo sitnica za stiliziranje kose, potrebno je izdvojiti dvadesetak minuta za frizuru. Dodajte tome i pola sata za farbanje izrastka i za sat vremena izgledate potpuno sređeno. Još ako imate nekog ukućana raspoloženog da se uključi, sve ide brže i lakše.

Gel lak, također, može da se skine i u kućnim uvjetima, a zaista nije nikakvo posebno znanje isturpijati nokte i nalakirati ih. Sve ove radnje mnoge žene i danas, pored pristupačnih salona, rade same. 

Meliha Varešanović: Kultna fotografija. Arhiv

Portal Zena.blic prisjetio se i Melihe Varešanović, žene koja je glamurozno šetala kroz Sarajevo pod opsadom. O kultnoj slici svojevremeno je progovorila ovako:

- Obukla sam jednu od svojih omiljenih haljina i sandale. Sjećam se da je to bilo prvo jutro kada sam izašla s kratkom kosom, jer nije bilo vode i šampona pa sam se ošišala, ali sam kosu uvila i ispala je prava frizura. Stavila sam ruž za usne, maskaru, popravila lak za nokte. Išla sam polagano, dignute glave. Nikad nisam trčala, a pogotovo u ratu. Nisam htjela onima što su me gledali kroz snajper, dati do znanja da me strah. Uvijek sam se sređivala, ali tada, čini mi se, još i više. Ja sam u ratu nosila sve najbolje što sam imala u ormaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.