CRNA GORA

Kakve će biti posljedice: Državno tužilaštvo još bez odluke o Amfilohiju

Nakon što su saslušani u Centru bezbjednosti Podgorica, svi privedeni napustili su CB

O odluci će javnost biti blagovremeno obaviještena. Mitropolija

Avaz.ba

14.4.2020

Osnovno državno tužilaštvo još nije donijelo odluku u vezi sa slučajem mitropolita crnogorsko-primorskog Spske pravoslavne crkve Amfilohija, zatim sveštenika Velibora Džomića, Leke Vujisića i Ivana Crnogorčevića, kao i više osoba koje su u policiji saslušane u svojstvu građana.

Oni su prije dva dana, kako je saopćeno iz UP, obavljali religijski obred na dvije lokacije - ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja i ispred manastira Zlatica.

Tužiteljica Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić danas nije bila u mogućnosti da odgovori na pitanja Antene M u vezi s ovim slučajem, prije svega kakva je odluka tog organa.

Tužiteljica Mandić, koja je i portparol ODT-a, gostujući u Dnevniku 2 TVCG u nedjelju navečer, kazala je da će "javnost biti blagovremeno obaviještena" o odluci nadležnog tužioca.

Podsjetimo, policija je u nedjelju, zbog sumnje da je došlo do nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, pozvala na informativni razgovor mitropolita Amfilohija i nekoliko sveštenika.

I više osoba je, u svojstvu građana, dovedeno u policiju radi prikupljanja obavještenja u vezi s okupljanjima kod vjerskih objekata uprkos zabrani, izrečenoj mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela. 

Nakon što su saslušani u Centru bezbjednosti Podgorica, svi privedeni napustili su CB, ali se još čeka izjašnjenje Osnovnog državnog tužilaštva da li u njihovim radnjama ima krivične odgovornosti.

Zanimljivo je da je i u Hrvatskoj zabilježen sličan slučaj. Istog dana, u nedjelju je u Splitu don Josip Delaš, uprkos zabrani hrvatskih vlasti zbog pandemije, održao uskršnju misu, ali je protiv njega već podnesena krivična prijava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.