HRVATSKA

Potresno pismo vatrogasca kojeg je biznismenka napala, jer ima koronavirus

Gospođo, zamislite da sam vaš sin. Sada ne mogu biti uz trudnu ženu, napisao je vatrogasac

Na udaru vatrogasci. Ilustracija

Avaz.ba / Jutarnji list

14.4.2020

Bilo je pitanje vremena kada će se, naročito u manjim sredinama, početi stigmatizirati oboljeli od koronavirusa. Upravo se to dogodilo gospićkom vatrogascu, 25-godišnjem Michellu Šljiviću, koji je obolio od koronavirusa, najvjerovatnije tokom obavljanja svog posla. Kako kod kuće nema uvjeta za samoizolaciju, odnosno karantin, Šljivić je smješten u Studentsko-đački dom u Gospiću, koji je već ranije, odlukom Štaba civilne zaštite, ispražnjen i mobiliziran u te svrhe. 


Žalosno, ali istinito

Žalosno, ali istinito, to je izazvalo revolt jedne lokalne biznismenke, koja je vatrogasca napala na društvenim mrežama.

- Pretvarate sami centar Gospića u centar za zaražene. Taj dom nema ni ventilaciju. Što ćete, otvarati prozore da provjetrite? Niste normalni, to se zove kretenizam - napisala je gospođa, napavši župana ličko-senjskog, dr. Darka Milinovića da će odgovarati za ovu odluku.

Ogorčen tim pismom, Šljivić je uputio otvoreno pismo javnosti iz izolacije.

- Ja sam vatrogasac koji je mnogo puta stavio i život na kocku kako bi od vatre branio nečiji dom, ljude, pa i životinje. Ja sam mladi čovjek, koji ima suprugu i čekamo prinovu. Ja sam mlad čovjek koji ne može biti s njom kada sam joj najpotrebniji, ne mogu biti sa svojim roditeljima. Ja sam jedan od onih koji nemam stan od 100-150 kvadrata pa da mogu samoizolaciju imati u svom domu. Gospođo J., ja sam i prije nekoliko dana bio deset dana na požarištu i gasio požare sa mojim kolegama i tako pomagao drugima. Gospođo J., ja sam se, najvjerovatnije, zarazio tada na svom radnom mjestu, ne svojom krivicom, ali ne osuđujem nikoga. Mene ovdje nije poslao dr. Milinović nego epidemiolog i moj ljekar, jer im je to dužnost. Koliko znam, civilni štab, na čelu s dožupanom Nekićem, odredio je ovo mjesto i hvala im na tome - napisao je u potresnom pismu.


Zarazio se na poslu. Ilustracija

Mladi vatrogasac kaže kako mu je ova mjera ličkog štaba omogućila da bude i dalje čovjek pun nade i vjere da će "sa suprugom i roditeljima dočekati svoju još nerođenu bebu".


Ne izlazi nikud

- Što da sam vaš sin i da mi je civilni štab omogućio sve ovo? Stavite se u poziciju mojih roditelja i da Vaš sin, ako ga imate, ne daj, Bože, dobije koronavirus. Onda biste sigurno zahvaljivali, kao što se moji roditelji zahvaljuju svima i dr. Milinoviću, koji je uslišio neke njihove želje koje su se ticale mene, a sve u skladu sa zakonom. Mislite li da sam ja opasnost za Gospić? Sam u svojoj sobi, u zgradi koja može primiti 100 ljudi, ne izlazeći iz nje nikud i tako će biti dok mi ljekari ne kažu drugačije. Dragi Gospićani, ja sam vaš trenutni stanovnik. Veća je opasnost gospođa J. sa svojim nedoličnim komentarima, koja bi, valjda, htjela da nas povežu žicom, odvedu na Velebit i zavežu za drvo da ne možemo nikuda. To je gospođo J. kretenizam - napisao je vatrogasac, dodavši kako je zahvalan Gospićanima koji mu daju podršku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.