ŽRTVE COVIDA-19

Slovenija: Najviše umrlih u staračkim domovima, porodice ih nisu htjele

U dobnoj skupini od 75 do 84 godine zabilježeno je 13 žrtava

Od više od 250 zaraženih štićenika hospitalizirano samo 30. AFP

Avaz.ba

15.4.2020

Više od 80 posto preminulih osoba u Sloveniji koje su bile zaražene koronavirusom, bilo je starije od 75 godina, pri čemu ih je više od polovine bilo starije od 85 godina, a imali su i brojne druge bolesti, prenijeli su slovenski mediji.

U Sloveniji je zaključno sa ponedjeljkom zabilježeno 56 slučajeva smrti među oboljelima od Covida-19, a Slovenski radio naveo je da je najviše žrtava iz domova za starije osobe te da čine tri četvrtine ukupno do sada preminulih.

Među umrlima je skoro jednak broj muškaraca i žena, svi do sada preminuli su bili stariji od 45 godina. U dobnoj skupini od 75 do 84 godine zabilježeno je 13 žrtava, a među starijima od 85 godina 31 žrtva, objavila je Slovenska novinska agencija STA.


Nije uspio pokušaj vlade da dio štićenika iz domova vrate kući. AFP

Iako su u domovima za starije osobe zdravstvene vlasti zabranile posjete još početkom marta, došlo je do proboja virusa u te ustanove, stanje još nije sanirano iako je vlada prije dvije sedmice organizirala ljekarske timove kako bi pomogli osoblju domova i njegovateljicama. Posebno su teške prilike u nekoliko domova, poput onih u Ljutomeru i Šmarju pri Jelšah, gdje je zaraženo više desetina štićenika i osoblja.

Kako je prošle sedmice objavila Slovenska televizija, prijelomnica u tretiranju stanara u domovima za starije dogodila se 17. marta, jer su do tada oboljele štićenike premještali u bolnice, a nakon toga ne pa se procjenjuje da je od više od 250 zaraženih štićenika bilo hospitalizirano samo njih 30.

Slovenski mediji podsjećaju da je i u drugim zemljama EU najveći broj smrtnih slučajeva među najstarijom populacijom i među štićenicima domova za starije i nemoćne te da nije uspio pokušaj vlade da dio štićenika iz domova uzmu natrag kući njihovi bližnji i porodice, jer je odaziv na to bio minimalan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.