ZA AVAZ PIŠE

Slovenija popušta restriktivne mjere

Određene sportske aktivnosti unutar općina, kao i sezonski poslovi na zemljištima i izvan općina, ponovo su dozvoljeni

Konzervativan pristup popuštanju strogog režima. Agencije

Piše: Adrijana KUČI/Avaz

16.4.2020

Današnji prvi dnevnik RTV Slovenije je počeo zanimljivom informacijom: u vrijeme epidemije je umrlo manje građana nego prošle godine u istom periodu. 

Tomaž Gantar, prvi čovjek slovenskog zdravstva, je mišljenja da je razlog smanjenje svih drugih oblika respiratornih infekcija, što je svejedno upitno, jer je Slovenijom, prije pojave COVID 19, harala sezonska gripa. 

Podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje kažu da je prošle godine, od 1. januara do 31. marta umrla 1941 osoba, godinu prije toga u istom periodu 2.005 ljudi i ove godine, uprkos epidemiji koronavirusa i lošim prognozama, 1815 osoba.

Nekolikok dana zaredom bilo je manje od deset zaraženih. Ilustracija

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Slovnije je donijela odluku o postepenom popuštanju mjera, donesenih u cilju suzbijanja epidemije. 

Tako su određene sportske aktivnosti unutar općina, kao i sezonski poslovi na zemljištima i izvan općina, ponovo dozvoljeni. 

U Mariboru je, na primjer, ponovo otvoren azil za životinje, a i pijacama je dozvoljen rad. 

Rukavice u većini prodajnih objekata nisu više obavezne, dovoljna je dezinfekcija ruku na ulazu. Upotreba zaštitnih maski  je, kao i dosad, obavezna samo u zatvorenim prostorima. U narednom periodu se očekuje da se rad dozvoli vulkanizerima kao i frizerskim salonima. 

Vlada će, rekao je njen glasnogovornik Jelko Kacin, popuštanju mjera pristupiti konzervativno i s obzirom na broj zaraženih. 

Slovenija je nekoliko dana zaredom imala manje od deset zaraženih i taj pozitivni niz je juče prekinula brojka od skoro 30 oboljelih. 

Danas je potrvđeno 20 novooboljelih, no, nema novih smrtnih žrtava.  

Mnogi opozicijski političari i stranke, na čelu sa Levicom, su mišljenja, da je zabrana prelaženja iz jedne u drugu općinu neustavna, koliko i besmislena i intenzivno rade na njenom ukidanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.