PANDEMIJA

U čemu je tajna Istre u borbi protiv koronavirusa

Prvi se našli na udaru zaraze, ali se najuspješnije nose

Istra: Najbliža Italiji. Ilustracija

Avaz.ba

16.4.2020

Prvi su se našli na udaru zaraze koronavirusom, prvi su reagirali i imaju odlične rezultate u suzbijanju epidemije. Istra je na mnogo načina uvijek bila svijet za sebe u odnosu na ostatak Hrvatske. Danas su, nakon nekoliko dana bez novozaraženih, zabilježili dva nova slučaja oboljelih od Covida-19, ali to ih nije mnogo zabrinulo.

- Imali smo nekoliko dana bez novih zaraženih, pa danas dva nova. To su slučajevi prijenosa unutar obitelji i riječ je o mlađim ljudima koji su odmah upućeni na bolničko liječenje iako nemaju teške simptome bolesti - rekao je za Index Dino Kozlevac, šef Štaba civilne zaštite za Istarsku županiju. 

Upravo se u bolničkom zbrinjavanju svih pozitivnih na koronavirus vjerovatno krije tajna istarskog modela suzbijanja epidemije. 

- Čim je neko pozitivan na koronavirus, šaljemo ga u bolnicu. U Istri nema kućne njege oboljelih - rekao je Kozlevac. 

Tom su mjerom uspjeli skoro potpuno zaustaviti širenje virusa iako se na početku činilo da će zbog blizine Italije i dnevnih migracija skliznuti u katastrofu. 

Dnevne migracije, a riječ je o hiljadama ljudi koji su svakoga dana odlazili u Italiju i iz nje se vraćali su nas bušile kao švicarski sir. Kada je država odlučila zatvoriti granicu, već smo bili u ozbiljnoj opasnosti. Naši epidemiolozi, prvenstveno doktorica Jasna Valić, odlučili su da neće trčati za epidemijom, nego da će biti ispred nje. Na njihovu preporuku smo prije svih u Hrvatskoj, na svoju ruku, zaustavili život. Ograničili smo kretanje, zatvorili trgovine, kafiće, obrte i škole, što je posebno bitno jer su mladi prenositelji virusa, a sami imaju slabe ili nikakve simptome bolesti - opisao je Kozlevac prve dane i prve poteze istarskog štaba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.