SRBIJA

Doktor Nestorović: Sve preminule vodimo da su žrtve korone, ali...

Statistika bilježi ono što zemlje prijavljuju, kaže Nestorović

Dr. Nestorović: Srbija pošteno vodi statistiku. Kurir.rs

Avaz.ba

17.4.2020

Srbijanski doktor Branimir Nestorović, poznat po tome što je na početku pandemije ismijavao koronavirus, kazao je da nisu sve zemlje prijavile tačan broj umrlih od koronavirusa, ali da je Srbija bila poprilično poštena u tome. 

- Statistika bilježi ono što zemlje prijavljuju. Bugarska je slična nama prema broju stanovnika. Prosto je nevjerovatno povjerovati u njihove podatke. Za Sloveniju je odlično kako se izborila s obzirom na blizinu Italiji. Hrvatska radi brze testove, a mi radimo bris iz nosa. Zašto neko smanjuje rezultate, zašto neko povećava, to je pitanje politike sad - otkrio je doktor na televiziji Pink.

Sve to je ilustrirao primjerima iz Srbije.

- Čitao sam rad jednog italijanskog stručnjaka. Meni je umro prijatelj, kardiohirurg Marković, umro je i od drugarice moje brat... Ja smatram da smo mi bili veoma pošteni pri priznavanju rezultata. Sve smo računali da su umrli od Covida-19. I onu ženu sa moždanim udarom od 92 godine i onog čovjeka s terminalnom fazom karcinoma. Sad je pitanje jesu li umrli od primarne bolesti ili od koronavirusa. A mi smo ih sve vodili da su od korone - objasnio je doktor Nestorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.